Oslobođenje Beograda – žestoke borbe za svaki sprat i svaku sobu

Bitka za oslobođenje Beograda trajala je od 14. do 20. oktobra 1944. godine i predstavljala je deo opsežnog operativnog plana Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije i sovjetske Crvene armije. Beograd je oslobođen u jednoj od najvećih i najznačajnijih bitaka na Balkanu u Drugom svetskom ratu.

Istoričar Predrag Marković objašnjava za RTS da je oslobođenje Beograda bilo deo ogromne ofanzive Crvene armije. Ono što je specifično je, kaže, da ni u jednoj državi lokalna vojska nije toliko pomogla oslobođenju.

"Borba za oslobođenje Budimpešte je bila ogromna, ali je tamošnjo stanovništvo bilo neprijateljstvo. Beogradska operacija je više boraca odnela nego Sutjeska", ukazuje Marković.

Partizani su, napominje, jedini pokret otpora koji je sam oslobodio ostatak zemlje. "To se nije desilo nigde u Evropi", dodaje Marković.

Prema njegovim rečima, sa Nemcima su se tada vodile borbe "sprat po sprat, sobu po sobu". 

"Nemci su grčevito branili Beograd da bi sačuvali mostove za povlačenje svojih armija sa celog Balkana. Mi smo bili treća oslobodilačka vojska u Evropi, posle britanske i sovjetske, a peta u svetu, uz kinesku i američku", navodi istoričar. 

Podseća da su na vrhu današnje palate "Albanija" bili mitraljezi i da su borbe bile silovite.

Takođe, i u zgradi preko puta Vlade Srbije se mnogo ginulo, za svaki sprat. 

Marković smatra da je dobra ideja gradskih vlasti kojima bi se spojilo slavlje povodom oslobađanja Beograda u Prvom i Drugom svetskom ratu, jer su datumi blizu.

Povodom oslobođenja Beogada u Srbiju dolazi ruski premijer Dmitrij Medvedev, a Marković ukazuje da je "oživljavanje" 20. oktobra vezano baš za Medvedeva.

"Taj datum je bio zaboravljen, a pre pet godina je Vladimir Kecmanović u centru 'Sava' napravio program, na kom je Medvedev pevao pesmu 'Po šumama i gorama', to je crvenoarmejska pesma prevedena na srpski. Medvedev je na 70-godišnjicu oslobođenja podsetio da ne treba da odbacujemo te datume zbog nekih trenutnih ideoloških razlika", naveo je Marković.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво