Otvorena prva 3DEXPERIENCE laboratorija u Beogradu 1Foto:Promo

Na Mašinskom fakultetu danas je otvorena 3DEXPERIENCE laboratorija, prva takva laboratorija u Beogradu.

Imperativ vremena u kom živimo jesu novine, a naša ambicija je da naša laboratorija bude jedno od mesta na kom će se praksa nastavljati na teoriju. Intelektualni kapital treba ugraditi u neki proizvod, to je budućnost.

Stvaranjem partnerstava sa kompanijama kao što je CADCAM Data želimo da povećamo cenu kreativnosti i intelektualnog kapitala, da razvijamo nove metode i proizvode, izjavio je dr Radivoje Mitrović, dekan Mašinskog fakulteta, na otvaranju laboratorije.

Ova laboratorija studentima i nastavnicima omogućava da u virtuelnoj realnosti isprobaju ideje i koncepte za industrijske proizvode, to jest da kroz jednu platformu sagledaju ceo životni vek proizvoda – od ideje i dizajna, preko simulacije i testiranja, proizvodnje, lansiranja na tržištu, do reciklaže. Platforma povezuje projektante, inženjere, dizajnere, menadžere, marketing stručnjake, prodavce… u integrisano okruženje i predstavlja jedno od najmodernijih softverskih rešenja, a moguće je uključivanje stručnjaka različitih profila iz celog sveta, i to istovremeno.

Laboratorija je rezultat  saradnje kompanije CADCAM Data iz Beograda, koja je donirala licence za opremanje laboratorije za razvoj proizvoda, i beogradskog Mašinskog fakulteta, a priliku da je koriste imaće studenti svih nivoa studija, istraživači i profesori. Reč je o prvoj takvoj laboratoriji u Beogradu.

Platforma je kreirana za različite industrije, od vazduhoplovne do automobilske, trenutno njih 11. Studenti i profesori mogu da u virtuelnom okruženju učestvuju na predavanjima, da praktično testiraju neke ideje ili merenja i simuliraju rešenja. Ideja je da se studentima pruži šansa da stiču teorijska i praktična znanja u okviru ovog softverskog rešenja, koja kasnije mogu da primene u profesionalnom radu i usavršavanju, rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari