Najnovije vesti
Vesti Republika Srpska
"MINISTRE, ZAŠTITITE NAS OD MEDVEDA" Pčelari iz Kupresa uputili OTVORENO PISMO vlastima

"MINISTRE, ZAŠTITITE NAS OD MEDVEDA" Pčelari iz Kupresa uputili OTVORENO PISMO vlastima

Kupreški pčelari uputili su otvoreno pismo federalnom ministru poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudinu Dediću, u kojem ga upozoravaju kako u proteklom razdoblju nije učinjeno ništa kako bi se pčelari, ali i stanovnici Kupresa, zaštitili od medveda, koji se u poslednje vreme sve više približavaju naseljenim mestima u toj opštini.

Foto: Twitter

Pčelari u otvorenom pismu podsećaju da je Zakonom o lovstvu mrki medved zaštićen u uzgojnim područjima, a jedno od tih područja je i opština Kupres. U spomenutom zakonu navodi se kako se zaštićena divljač može odstreliti, odnosno njen broj smanjiti bez obzira na vreme zaštite i godišnji plan gospodarenja ako postoji opasnost po život i zdravlje ljudi ili za državnu i imovinu građana.

Odobrenje za smanjenje broja divljači i način izvršenja izdaje federalni ministar na temelju zahteva zainteresovanih, a po pribavljenom mišljenju korisnika lovišta i merodavne veterinarske službe.

Kupreški pčelari upozoravaju kako su u proteklom periodu uputili niz prijava zbog štete koju su medvedi počinili, nakon čega su na teren izlazila inspekcije i sačinjavala zapisnike, ali ništa konkretno nije učinjeno kako bi se suzbila opasnost od medveda, prenosi Srpskainfo.

– Tražimo odgovor kako ćete zaštiti građane Kupresa, jer medved ulazi u uže gradsko područje, šeta ulicama, uništava voćnjake. Što će biti ukoliko (ne daj, Bože) napadne decu i ljude? Hoćete li ga i onda štititi i ko će odgovarati? Stoga, apelujemo na vas da poduzmete sve zakonom propisane aktivnosti da se građani oslobode straha od medveda, koji je vidno prisutan u gradu, i da se ne oglušite na ovo otvoreno pismo – navodi se na kraju otvorenog pisma upućenog ministru Dediću.