Kada se kontrolišu privatne ordinacije i klinike

Od juče je zatvorena privatna ordinacija u kojoj je po dobijanju anestezije preminula pacijentkinja. Kako je navedeno u rešenju, rad joj je zabranjen zato što je obavljala delatnost za koju nije registrovana i zbog oglašavanja metoda i postupaka suprotnih Zakonu o zdravstvenoj zaštiti.

Načelnik zdravstvene inspekcije Ministarstva zdravlja Goran Stamenković rekao je, gostujući u Beogradskoj hronici, da će uzok smrti pacijentkinje biti utvrđen sudskom obdukcijom i posle tog nalaza znaće se da li je uzrok anestezija ili nešto drugo.

Nažalost, kaže Stamenković, ordinacija nije poštovala osnovne zakonske propise, načela poslovanja, nije poštovala rešenje zdravstvene inspekcije i nije se bavila onim za šta je registrovana.

Prema njegovim rečima, ordinacija je bila registrovana za oblast opšte medicine i u tom slučaju mogli su da pružaju usluge iz domena rada lekara opšte medicine, što nije podrazumevalo pružanje usluga lekara anesteziologa.

Navodi da je zdravstvena inspekcija izrekla 24 zabrane kod određenog broja registrovanih privatnih subjekta, gde je utvrđeno da su radili suprotno zakonu.

"U prvih devet meseci izvršeno je preko 4.000 nadzora i 438 savetodavnih poseta i izrekli smo 24 zabrane", rekao je Stamenković.

Prekoračenja najčešća u opštoj medicini

Najčešće nepravilniosti i prekoračenja bila su, kako kaže, kod opšte medicine, gde se nisu držali rešenja zdravstvene inspekcije.

"Ako su registrovani samo za oblast interne medicine i mogu da pružaju takvu vrstu usluge sa  angažovanjem određenih stručnjaka sa licencom, bilo je slučajeva da su angažovani stručnjaci iz drugih oblasti i tu smo izricali mere zabrane obavljanja delatnosti", naveo je Stamenković.

U nekim slučajevima, kako dodaje, bilo je prekoračenja i nepoštovanja uslova obavljanja delatnosti i korišćenja opreme koja nije bezbedna.

Stamenković ukazuje da zdravstvena inspekcija kontroliše ordinacije i klinike po strogo određenim kriterijumima i planu nadzora, ali i po prijavama građana i drugih službi.

"Postoji plan inspekcijksog nadzora na osnovu procene rizika. Često kontrolisanje privrednih subjekata jeste kod onih sa visokim stepenom rizika ili kritičnim i to je jednom godišnje ili češće", objasnio je Stamenković.

Kod subjekata sa srednjim stepenom rizika, kontrola se obavlja na tri ili pet godina. 

"U slučaju klinike gde je preminula pacijentkinja, mi smo podatke dobili od policije, a oni od porodice i nije prvi put da mi odreagujemo po prijavama i pritužbama građana", kaže Stamenković.

Ističe da se svaki zdravstveni inspektor trudi da pojasni određene podatke, posebno kada su u pitanju reklame, jer je izričito zabranjeno reklamiranje za ono za šta nisu registrovani.

Nepravilnosti se dešavaju i u državnim klinikama, ali mere zabrane koje su izrekli odnose se na privatne, navodi Stamenković.

Građanima poručuje da vode računa, da ako je specijalistička ordinacija registrovana samo za određenu oblast, ona može da pruža usluge zamo za to i ni za šta drugo.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво