"Digitalna Srbija još jedna naprednjačka obmana" 1Ivan Gajić Foto: Narodna stranka

Predsednik Omladine Narodne stranke Ivan Gajić izjavio je danas da digitalizacija u procesu digitalizacije nisu postignuti gotovo nikakvi rezultati, dok premijerka Ana Brnabić zasniva početak predizborne kampanje hvaleći se nepostojećim uspesima.

„Dok se naprednjački funkcioneri voze letećim automobilima koji postoje samo spotovima njihove kampanje ‘Digitalna Srbija’, u stvarnosti sprema nove namete od 1. januara 2020. godine za sektor informacionih tehnologija, umesto da smanji poreze i podstakne razvoj te oblasti“, naveo je Gajić u pisanoj izjavi, a prenosi pres služba Narodne stranke.

Gajić je naveo da se u razvijenim državama firme otvaraju u proseku za jedan sat uz troškove od 2.000 dinara, dok u navodno digitalizovanoj Srbiji još ne postoji nijedan „šalter za sve“, a troškovi su višestruko veći.

Predsednik Omladine Narodne stranke je istakao da su finansije najveći problem mladih preduzetnika, jer se „sredstva koja se daju start-apovima kroz subvencije gradova ili agencija mogu iskoristiti isključivo“ za troškove zakupa unapred određenih prostora za rad, a uslovljeni su i da za knjigovodstvene i pravne usluge angažuju unapred preporučene agencije.

„Tako se sredstva koja su im dodeljena prosleđuju firmama čiji su vlasnici bliski režimu i vladajućoj stranci, što je klasičan oblik korupcije“, naveo je Gajić.

Rezultati ovakve politike su takvi da je, prema podacima APR-a, u 2018. godini izbrisano 3.985 društava, odnosno 1.000 više nego u 2017. godini, i čak 22.123 preduzetnika, što je za 2,8 odsto više nego u 2017. godini.

„Ovi podaci se ne mogu čuti ni u jednoj izjavi Ane Brnabić, već se kroz kontrolisane medije bliske režimu plasira samo broj novootvorenih firmi. Jedini rezultat na ovom polju koji je postignut jeste ogroman broj kol-centara koji dobijaju subvencije i do 10.000 evra po radnom mestu, a mlade u Srbiji pretvaraju u manuelnu i jeftinu radnu snagu“, naveo je Gajić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari