FOTO: Izvučen srednjovekovni mač iz Vrbasa

R.S.

17. 10. 2019. u 13:28

Vredan istorijski predmet, kako se procenjuje, korišten je u periodu od zadnje četvrtine 13. do prve polovine 15. veka

ФОТО: Извучен средњовековни мач из Врбаса

Foto: Gradska uprava Banja Luka

Tim stručnjaka danas je iz Vrbasa izvukao srednjovekovni mač, kojeg su ranije pronašli ronioci zabodenog u kamen.


Vredan istorijski predmet, kako se procenjuje, korišten je u periodu od zadnje četvrtine 13. do prve polovine 15. veka.


Ronioci Ronilačkog kluba „Buk“ su mač našli u u dubinama Vrbasa u naselju Rekavice, u blizini srednjovekovnog utvrđenog grada Zvečaj.


Temeljno čišćenje i konzervacija biće rađeni neposredno nakon vađenja mača u Muzeju Repuiblike Srpske. Mač će biti čuvan u fundusu Muzeja RS, gde bi bio dostupan posetiocima i istraživačima, koji su zainteresovani za srednjovekovnu prošlost grada i njegove okoline.



- Pronalazak jednoiporučnog ili bastardnog mača u koritu reke Vrbas predstavlja značajno arheološko otkriće jer je na teritoriji Grada Banja Luka, u proteklih skoro devedeset godina koliko postoji Muzej Republike Srpske, pronađen samo jedan srednjovekovni mač i to dosta oštećen, a koji se danas čuva u Zbirci srednjovekovnog oružja i oklopa - istakli su u Muzeju RS.


Dodali su da ovakvi mačevi na ovim prostorima relativno retki, zbog čega je njegovo spasavanje i konzervacija od prioritetnog značaja, kako za Muzej, tako i za Grad i Republiku Srpsku.



Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

nepobitan dokaz,da je Vrbas i tada...

17.10.2019. 15:18

..bio REKA!Postojao je!I zato i spada u stare reke i tokove..A to je od svake gvozdjurije,koja se u njemu nadje,vrednije.Eeeehhh..Vrbas Vodo,sta li jos krijes...?Mozda je mac Ljatif Agin,izgubljen pri amsamlucima...?Ili ga je Suljo gurnuo u reku,da ga nebi teglio,dok sa Agom putovase...?Znam sigurno,da nije Stevin!On je,doduse,hteo da ode malo tamo,ali su mu uskratili vaucer...Posto nije hteo da plati punu cenu,vratio se sa "Pavlovica mosta".Pokusao je na Janji,bez uspeha..Gde li se Marko muvao?

Jovicic Dragan

18.10.2019. 05:19

Zanimljivije bi bilo da ste izvadili i kamen i da je izlozen sa sve kamenom.

Adam Đukić

18.10.2019. 07:10

Možda ja nisam neki stručnjak, ali smatram da je apsurdno što je mač izvađen iz kamena. Pa barem današnjom tehnologijom se moglo izvesti da se sa mačem izvadi i komad stijene u koju je bio zabijen.Ovako imamo srednjovijekovni mač u jako lošem stanju. To vjerovatno ima 97% muzeja na cijelom svijetu.Mač zaboden u kamen? postoji samo 1 takav u kapeli Montesiepi u Toskani i sigurno ne bi bio atrakcija da je samo "srednjovijekovni mač"