Najnovije vesti
Vesti Svet
MAĐARSKI ZID Kako je Orban zatvorio srpsko-mađarsku granicu, pustio struju i ZGROZIO EVROPU, a sada tu preti i silom!

MAĐARSKI ZID Kako je Orban zatvorio srpsko-mađarsku granicu, pustio struju i ZGROZIO EVROPU, a sada tu preti i silom!

Viktor Orban je danas zapretio da će silom braniti južne granice Mađarske i pre svega srpsko-mađarsku ukoliko Turska otvori svoju kapiju i pusti stotine hiljada migranata ka Evropskoj uniji. Za sada nije poznato šta on sve smatra pod time da će silom braniti granice, s obzirom na to da već godinama na granici Mađarske i Srbije stoji zid od bodljikave žice i da je pooštrena kontrola prelaska.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
kamp pored granice sa madjarskom u blizini horgosa_080716_RAS_foto Biljana Vuckovic 016_preview Foto: Biljana Vučković / RAS Srbija
kamp pored granice sa madjarskom u blizini horgosa_080716_RAS_foto Biljana Vuckovic 016_preview

Zbog drastičnog porasta broja ilegalnih migranata Mađarska je još 2015. godine izgradila žičani zid duž čitave granice sa Srbijom, nakon što su mađarske vlasti utvrdile da najveći broj migranata ulazi upravo preko te granice.

Taj zid je visok četiri metra, a dug 175 kilometara. Odluka o podizanju ograde doneta je u junu 2015, a izgradnja je počela u julu iste godine. U septembru je završena izgradnja žičane ograde.

Žičana ograda na južnoj mađarskoj granici
Foto: Pexereca, CC BY-SA 4.0 / Wikipedia
Žičana ograda na južnoj mađarskoj granici

Na vrhu ograde postavljena je bodljikava žica po NATO standardima. 

Zid je gradilo 900 ljudi, mahom robijaša i vojnika iz Mađarske.

Kroz zid prolazi struja

Dve godine kasnije je kroz žičani zid puštena struja, a kako su tada objašnjavali zvaničnici – reč je o električnoj energiji male voltaže, 900 volti, koja ne može ozbiljnije da povredi, već je cilj da policijskim centrima prijavi svaki kontakt sa ogradom i pokušaj narušavanja granične linije.

Međutim, kasniji izveštaji su pokazali da su zbog te struje nastradale životinje koje su prelazile iz jedne u drugu zemlju.

Pročitajte još

Iste godine je postavljena i dodatna ograda, a takođe i termalne kamere i druga tehnološka oprema. Ukupni troškovi izgradnje su iznosili oko 90 miliona evra.

Mađarska je na jesen 2015. godine postavila i žičani zid na granici sa Hrvatskom, a takođe se razmatralo i da se isto učini na granici sa Rumunijom. Međutim, mađarska vlada je odlučila da ipak umesto zida, pomogne Rumuniji da ona zaštiti svoje granice.

Viktor Orban važi za jednog od najžešćih kritičara evropske migracione politike zbog čega često dolazi u sukob sa Briselom.

On sebe često naziva "braniteljem hrišćanstva" na Starom kontinentu, a izbeglice i migrante, naročito iz većinski mulsimanskih zemalja, smatra jednom od najvećih pretnji Mađarskoj i Evropi.

Balkanska migrantska ruta

Do pravljenja zida najviše migranata je u Mađarsku ulazilo preko Srbije. Oni su najpre kopnenim ili pomorskim putem ulazili u Grčku, a odatle u Makedoniju, pa dalje preko Srbije u Mađarsku i odatle dalje na Zapad Evrope.

Iako je zvanično zatvorena od 2016. godine, ta takozvana Balkanska ruta i dalje se koristi za ilegalno prebacivanje migranata. Međutim, od kada je Mađarska u proleće 2017. završila i drugu ogradu na granici sa Srbijom, kao i na granici sa Hrvatskom, šanse migranata da uđu u tu zemlju su znatno umanjene.

Mapa Balkanske rute
Foto: RAS Srbija
Mapa Balkanske rute

Migranti zato više izbegavaju srpsko-mađarsku i hrvatsko-mađarsku granicu.

Ipak, zato se Balkanska ruta izmenila i razgranala na dva kraka. Prvi krak vodi iz Grčke do Makedonije, pa do Srbije i Rumunije, a onda iz Rumunije migranti pokušavaju da uđu u Mađarsku.

Što se tiče drugog kraka, on vodi iz Grčke do Albanije, pa Crne Gore, BiH, Hrvatske pa sve do Slovenije odakle idu dalje na Zapad.