“Marija Šerifović nam je ponudila pomoć, beskrajno joj hvala, ali moramo da je odbijemo”: Porodica kojoj je srušen dom na Dorćolu traži pravdu

J. D.

17. 10. 2019. u 12:31

Muhamed Osmani čiji je dom srušen u utorak za "Novosti" govori o starašnoj tragediji koja ih je zadesila

“Марија Шерифовић нам је понудила помоћ, бескрајно јој хвала, али морамо да је одбијемо”: Породица којој је срушен дом на Дорћолу тражи правду
MARIJA ŠERIFOVIĆ nas je pozvala ubrzo nakon što nam je dom pretvoren u pepeo. Preko društvenih mreža došla je do broja moga oca Seladina, ponudila nam je pomoć i izrazila želju da nam plaća kiriju naredna tri meseca. Mi smo joj beskrajno zahvalni na tome ali ponuđenu pomoć ćemo odbiti. Nama je potrebno da povratimo naš dom koji je bespravno srušen - priča za "Novosti" Muhamed Osmani čiji je dom u utorak srušen do temelja. On dodaje da će se boriti sve dok se ne dokaže da je porodici Osmani bespravno srušen dom.


Sedmočlanoj porodici prijatelji i rođaci u međuvremenu su ponudili privremeni smeštaj. Međutim, najteže je bilo naći adekvatan smeštaj za Suzanu Aliju, sestru Seladina Osmanija koja je iz kuće na Dorćolu izneta na nosilima uz asistenciju Hitne pomoći. Iz bolnice je puštena samo nekoliko dana pre rušenja, jer je bolest uzela maha, i želi da svoje poslednje dana provede sa svojim najmilijima.


- Lekari su tetki konstatovali teško oboljenje, doveli smo je kući kako bi bila sa nama, a oni su nam srušili dom i sada umesto da budemo zajedno rasuti smo na sve strane - priča Muhamed.



Kako tvrde iz Udruženja "Krov nad glavom", kuća Osmanijevih je bila predviđena za rušenje zbog navodne greške u katastru, kada je objekat izbrisan iz zemljišnih knjiga pre četiri godine. Od tada je Seladin Osmani , vlasnik domaćinstva, svakodnevno pokušavao da svoju kuću ponovo upiše u zemljišne knjige i zgradu legalizuje. Rešenje o odobrenju ponovnog upisa porodica je dobila prošle nedelje, ali ono nije postalo pravosnažno, odnosno ne dovoljno brzo da spreči rušenje jedinog doma koji je u vlasništvu ove porodice još od 1982. godine.





Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (28)

A ko i Ako

17.10.2019. 12:56

je napravio 'navodnu gresku u katastru kada je objekat izbrisan iz zemljisnih knjiga pre cetiri godine' i ko je potpisao rešenje za rusenje u vakumu dok rešenje o odobrenju ponovnog upisa nije 'dovoljno brzo postalo pravosnazno'? Ko je izglasao zakon koji se ne moze sprovesti zbog 'vakuma' u kome ga pojedu skakavci? Da li ce neko od tih snositi posledice, izgubiti državni posao ili ce stati imenom i prezimenom pa ljudima placati smestaj dok se pravda koja je spora ne dostigne ako je ima? Ako...

Perica

17.10.2019. 13:00

Sad lepo grad, na istom mestu (obzirom da je parcela vlasnička) po itnom postupku da sagradi novu kuću. I to do zime. A za to vreme da plati troškove smeštaja za porodicu u nekom hotelu. P.S. I još da implati odštetu za pretrpljinu bol.

Mile - Policajac, Beograd

17.10.2019. 13:01

Nema bre, pravde danas nigde!! Kakvu vi sad pravdu tu oćete?? Uzmajte ili poljubite pa ostavite!!

bager

17.10.2019. 13:17

Administrativne ggluposti neuspelog sudstva i zakona,,pardon bezakonja,,kako je resenje o rusenju brzo postalo izvrsno ,bez provere stanja,kako je izbrisana kuca bez provere stanja ii papirologije ??? Ne jednostavno to je necija zelja bila,,mozda da se docepa ili prosiri svoj plac ?,,Kako je sud brze bolje prihvatio brisanje kuce i parcele iz kadstarske evidencije ,,kojim papiria je to podkrepljeno ?? Zaista smo mafijaska drzava

Juliska

17.10.2019. 14:53

@bager - Kako moze da se sruši nesto sto ne postoji u zamljisnim knjigama? Kako da se prijave na adresi kada je kuća na toj adresi izbrisana iz zemljisnih knjiga? Koji galimatijas arbitrarnog primenjivanja zakona i bezakonja u istom kosu!? Kako smo uspeli da stignemo u kameno doba bez vremenske masine pa nam se istovremeno dešava i prošlost i sadasnjost i budućnost na primeru ove porodice? Nesto ne postoji a ipak se moze srušiti ljudima na glavu jer oni kobajagi tu nemaju prijavu ali žive i umiru?! Halo?

VEKI

17.10.2019. 13:21

Upisivanje kuce da ste vlasnik na tuđem zemljištu, u ovom slučaju državnom, je moguće, ali to ne garantuje da kada dođe do urbanizacije ta kuća može ostati tu. Kada imate vlasništvo nad zemljištem onda je to druga stvar. Pozivam Mariju da pomogne i ostalim svojim sunarodnicima koji zive u useku ispod mosta u ul. Marije Bursać u Zemun, ako je u mogućnosti da im sazida neku stambenu zgradu. Mislim da nije za nju mnogo da izdvoji milion eura za tako nešto. Ona je veliki humanista.

Ja...

18.10.2019. 09:12

@VEKI - VEKi...jako ste primitivni, to su i vaši sunarodnici, što i vi ne sazidate zgradu za neke od vaših sunarodnika?! Tužna je postala ova naša zemlja, tužna od svih vas koji podržavate ovu torturu!!!! Sramota!

Muki

17.10.2019. 13:35

Srusiti dom obicnim ljudima i napraviti velelepne stanove tajkunima, estradi i zadrugama. PA GDE CE TI DUSA SRBIJO ????? I sami kazete da su penzioneri i radnici podneli najveci teret da malo zivne ova zemlja i ovo je jedna od tih zahvalnosti pored ,,povecanja" penzija i plata. A sta ce biti sa greskom u katastru??? Kako nekom lovatoru ne srusite kucu greskom????!!!!##:######

Драган Р

17.10.2019. 13:36

Ја заиста и поред најбоље воље не могу да разумем да се овакве ствари догађају у 21. веку и у држави у којој су свима пуна уста демократије и људских права. Ако је човеку одобрен поновни упис у катастар, без обзира што решење још није правоснажно, зар није могло и МОРАЛО да се сачека са рушењем? И док су њему срушили оно што очигледно није за рушење, моћницима који су некретнине изградили на местима где је то изричито забрањено (нпр поред Саве, или на Копаонику) нико не сме да помисли да руши?

Sve je ovde pravno

18.10.2019. 13:55

@Драган Р - Ponovni unos vlasnistva nad objektom ne znaci nista ako objekat nikada nije bio legalizovan, narocito ako je sazidan na drzavnom ili gradskom zemljistu Jbt moja vikendica nadomak Beograda je bila predmet rusenja isto 83 jer je cale krenuo da zida pre nego sto je projekat odobren, pa kad su nam odobrili u katastru pise objekat ima odobrenje za gradnju znaci legalan je, ali nema upotrebnu dozvolu tj finalni komisijski pregled gde se objekat odobrava za upotrebu i stanovanje,ali ne sme da se rusi

Bbbb

18.10.2019. 15:43

@Драган Р - Zivim u zgradi od 17 spratova, 121 stan, sagradjena sedamdeset i neke, a nema upotrebnu dozvolu... Toliko o tome...

alan

17.10.2019. 13:41

Naslovna fotografija u svakom slučaju utiče na emocije čitalaca. Ali, po kom pravnom osnovu su imenovana lica stanovala u tom objektu. Stanarsko pravo, vlasništvo ili bespravno. To je suština i prethodnih i ovog slučaja i budućih. Prezentirana je površnost slučaja od strane novinara.

Dragana

18.10.2019. 04:35

@alan - Pa da li ste pročitali CEO članak? Piše da je njihovo vlasništvo od '82. godine, a ako je bilo u katastru i dobijeno rešenje za ponovni upis onda je legalno

legalno?

18.10.2019. 13:48

@alan - Malo se raspitajte sta koji pojam znaci, ako je neko upisan kao vlasnik objekta ne znaci da je objekat legalan to cak i pise u katastru tipa "taj i taj je nosilac prava na objektu ali je objekat izgradjen bez dozvole" , sto mu ne daje pravo da smatra nesto svojim, vec je upisan radi evidencije jer svaki objekat mora biti upisan u katastar kao i nelegalan. Ako su trazili ponovni upis i legalizaciju znaci objekat moze da se srusi jer postoji razlog zasto ne moze da se legalizuje.

Dragan

17.10.2019. 13:55

Bespravno podignut objekat na javnoj površini. Teško bolesnu ženu kojoj je neophodna zdravstvena pomoć izneli iz bolnice u propagandne svrhe.

Terenac

17.10.2019. 13:58

Ja bih rušitelje ove kuće strpao u ćeliju zajedno sa rušiteljima iz savamale pa nek se češkaju po glavi!

savamala

18.10.2019. 13:43

@Terenac - O Savamali nemas pojma zato cuti, svako ko je imao papir da je vlasnik 1/1 na Savamali je zbrinut adekvatno cak i sa vise kvadrata na Crvenom Krstu u novogradnji gde je isto visoka cena kvadrata i dobili bolje stanove nego sto su imali raspale kuce dole ili memljive stanove. Ko nije imao papir vlasnistva vec stanarsko pravo ponudjeno im je isto to na drugoj lokaciji neki su odbili jer su mislili da mogu da zive bespravno i dalje. Ko nije imao nikakav papir taj je morao biti iseljen, logicno!

N.

17.10.2019. 15:21

Za sve koji se pozivaju na pravo neka procitaju: ,,Rešenje o odobrenju ponovnog upisa porodica je dobila prošle nedelje, ali ono nije postalo pravosnažno"Volja je drzave da tako reaguje i da ne saceka da postane pravosnazno resenje, a ne na primer u slucaju silnih vikendica na Savskom nasipom koje ugrozavaju pijacu vodu svih stanovnika ovog grada!

Realno

17.10.2019. 15:47

Ako je on pokusavao da legalizuje objekat znaci nije begao od Zakona .Nadamo se da ce se tu naci neko prihvatljivo resenje.

MilaS

18.10.2019. 09:30

@Realno - ...i moj nelegalni stanar predao "papire" za legalizaciju...a nijedan papir nema...pa ti vidi...svašta se dešava...otimaju deo države,a kako ne bi ljudima kuće...

Bambi

17.10.2019. 16:11

Ljudi ocigledno nisu vlasnici jer to nijednom nisu spomenuli vec samo ponavljaju to je nas dom.Ako su tu bespravno ziveli znali su da ce nekad doci neki vlasnik da ih pita ko ste vi ili su mislili da im drzava pokloni zemljiste.Moze da im pokloni ali neka onda poklanja i ostalima a od toga nema nista.

Bangar

18.10.2019. 03:28

Zakon o 10-ogodisnjem neometanom uzivanju tudje imovine mozda bi se mogao primeniti u ovom slucaju, da li neko zna nesto vise o ovome.

Dejan

18.10.2019. 09:58

Па наравно да им не треба смештај , када имају на другим општинама још три нелегална објекта ! Јадна Марија доброг срца насела на емотивну причу варалица!!!

Žuco

20.10.2019. 16:27

Naj žalosnije je kad komentiraju osobe koje čitaju očima a ne mozgom. I onda osudjuju. Il uopce ne pročitaju o čemu se radi