Pobednik krio tajnu: Odgonetnuta misterija o kamenu sa natpisom, koji je iznenadio radnike

Novosti Online

17. 10. 2019. u 12:18

Stručnjaci navode da je na Beogradskoj tvrđavi kroz vekove bila praksa da se "recikliraju" blokovi

Победник крио тајну: Одгонетнута мистерија о камену са натписом, који је изненадио раднике

Foto: N. Živanović

POSLE skidanja skulpture beogradskog "Pobednika", koji se trenutno rekonstruiše u Smederevu, u postolju spomenika otkriven je misteriozni kamen. Stručnjaci koji su posle demontaže bronzanog kipa počeli sa sanacijom postamenta pronašli su neravan kamen, sa nejasnim ćiriličnim natpisom. Kako nam je objasnio kolega Zoran Nikolić, autor knjige "BG priče", nesumnjivo je reč o nadgrobnoj ploči.


- Posle preseljenja starog groblja koje se nalazilo na prostoru današnjeg Tašmajdana, tadašnja gradska opština Beograda odlučuje da višak nadgrobnih ploča prebaci na Kalemegdan i Beogrdsku tvrđavu - navodi Nikolić.

Arhitekta Đorđe Krstić 1927. godine zaršava Velike stepenice, a 1928. godine "Pobednik" je postavljen na Kalemegdan. Između te dve građevine, nalazi se staza sačinjena upravo od tih ploča sa Starog groblja. Tadašnji graditelji su naličje spomenika sa imenima pokojnika okretali ka tlu, da se slova ne bi videla.


— Pobednik (@PobednikSK) October 15, 2019

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

Zoran

17.10.2019. 12:29

Beograd, grad koji pati od viska istorije i manjka poštovanja za sadasnji trenutak i one koje istorija nikada nece zabeleziti.

Rimiwald Wolf

17.10.2019. 12:40

Bio je skinut sa nekog od grobnih spomenika, nekog od nepočudnih ondašnjem režimu. To isto se nastavilo po cijeloj bivšoj Jugi sa uništavanjem grobova ljudi mrskih kralju a kasnije Titi i partiji te Miloševiču i njegovoj četničkoj bagri.

neko iz mase

17.10.2019. 13:32

@Rimiwald Wolf - ...e sad lepo aj se ti probudi, umi se hladnom vodom i doručkuj, pa u školu da naučiš istoriju i poštovanje.....

Dr

17.10.2019. 13:45

@Rimiwald Wolf - Промени добављача. За твоје добро. Очигледно ти уваљује тотални крш од робе...

Вук

17.10.2019. 13:57

@Rimiwald Wolf - Није теби место овде, сусЈеду. Осврни се ти на Туђмана и Павелића, то је багра којом треба да се бавиш.

nadgrobna ploca

17.10.2019. 13:21

Sigurno je nadgrobna ploca i garant je u pitanju ostaci kod prebacivanja Starog na Novo groblje isto kao sto su ploce koriscene za gazista u Tasmajdanskom parku. Mene recimo isto interesuje gde je spomenik mog cukundede jer je prekopana grobnica na Novom groblju, a u knjigama postoji zapis da je bio sahranjen tu, ali nisam uspeo da iskopam informaciju kad je prekopan i sta je sa nadgrobnom plocom ili ako je i ista pronadjeno da li je prebaceno u neku zajednicku grobnicu kao sto rade sa urnama

Dragan

17.10.2019. 14:07

Nemački krađevinski inženjeri su početkom 40-ih u Poljskoj projektovali rekonstrukciju ulica poplocavanjem istih mermernim i granitnim nadgrobnim spomenicima.

SaleA

17.10.2019. 16:02

Srbija inace ima problem sa deficitom kamenja pa se za izgradnju koriste nadgrobne ploče. Koliko su se puta kroz istoriju menjala imena gradova, ulica itd. Koliko se “nepozeljnih” zapisa unistilo, dobro je da jos znamo ko smo. Znamo li?