Vesti

0

Učesnici BSF pozvali EU da ne odlaže pregovore sa Skopljem i Tiranom

Autor: SA

Izvor: Beta

Učesnici BSF pozvali EU da ne odlaže pregovore sa Skopljem i Tiranom

Izvor: Foto: Beta/Miloš Miškov

Direktorka nemačkog Ministarstva spoljnih poslova za Jugoistočnu Evropu i Tursku Suzane Šic je rekla da za Nemačku EU nije kompletna bez Zapadnog Balkana i da se nada pozitivnoj odluci za Severnu Makedoniju i Albaniju jer bi to bio važan signal i za Srbiju, Kosovo i BiH, ali i za celu EU.

"Slažem se sa mnogim skepticima da Albanija treba još puno da uradi u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, ali to će najbolje uraditi ako bude za pregovaračlkim stolom sa EU. Ako kažemo 'ne' tom procesu učinićemo uslugu onima koji ne žele vladavinu prava i suzbijanje korupcije u regionu", rekla je Šic.

Ona je ukazala i da bi eventualni sporazum Srbije i Kosova imao veliki značaj i pozvala obe strane da psotignu sporazum koji će ne samo rešiti sva otvorena i pitanja već i doprinositi regionalnoj stabilnosti.

Direktor francuskog Ministarstva spoljnih poslova za kontinentalnu Evropu i bivši ambasador u Srbiji, Frederik Mondoloni rekao je da i njegova zemlja nedvosmisleno vidi Zapadni Balkan u EU koja neće biti kompletna bez tog regiona.

Dodao je, međutim, da kandidati treba da ispune sve uslove a pralelno s tim Unija treba da se reformiše.

"Vrata nisu zatvorena, ne kažemo 'ne', Evropski savet je podeljen, mi kažemo 'da', ali zemlje mroaju da ispune uslove", rekao je Mondoloni.

On je dodao da je evropska perspektiva za Zapadni Balkan realnost, da Francuska želi da bude prisutna na Zapadnom Balkanu i da će ostati angažovana.

Govoreći o odnosu Srbije i Kosova Mondoloni je rekao da "status kvo" predstavlja veoma opasnu situaciju i da je potrebno postići sporazum o čijem sadržaju treba da se dogovore dve strane.

Bivša šefica evropske diplomatije Ketrin Ešton je rekla da EU mora da nagradi Severnu Makedoniju zbog Prespanskog sporazuma koji je bilo veoma teško postići, dodajući da je upravo u tome vrednost EU.

"Znam da želite jasnu evropsku perspektivu i vremenski okvir. Radite na vladavini prava i borbi protiv koruopcije i kriminala zbog sebe a ja sam uverena da je vaša budućnost u EU i jedva čekam taj dan", rekla je Ešton.

Direktor američkog Stejt departmenta za Južnu i Centralnu Evropu Dejvid Kostelančik rekao je da normalizacija odnosa Srbije i Kosova ostaje veoma važno pitanje za SAD i ocenio da aktivnosti Srbije na povlačenju priznanja nezavisnosti Kosova kvare atmosferu i sprečavaju i otežavaju napredak.

Naveo je da se SAD nadaju da će na Kosovu biti formirana vlada koja podržava dijalog sa Srbijom, koja će ukinuti takse na uvoz robe iz Srbije i koja će biti jedinstvena i imati realistične ciljeve.

Saradnik bečkog Instituta za društvene nauke Ivan Vejvoda, koji je bio i moderator panela, ocenio je da Evropsku uniju ništa ne košta da otvori pregovore sa Severnom Makedonijom i Albanijom, dok bi za region to bila veoma važna poruka. Prema nejgovim rečima, takva odluka bi u zemljama Unije "bila vest na sedmoj strani novina" jer do proširenja siugurno neće doći u narednih sedam-osam godina i to ako se sve bude dobro razvijalo.

Predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost Sonja Liht koja je otvarorila drugi dan Beogradskog bezbednsonog foruma, rekla je da su organizatori tog skupa duboko ubeđeni da odlaganje početka pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom i vizne liberalizacije za Kosovo podriva ideju pristupanja EU i nagoveštava da neće biti postignuta ni valdavina prava ni sloboda medija u tim zemljama.

"Molimo lidere EU da razmotre odluku o odlaganaju jer poečtak pregovora ne zanči članstvo u EU. U protivnom, budite svesni da će celom regionu biti naneta velika šteta", rekla je Liht.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR