Firme iz BiH prave delove za velike svetske auto-kompanije

Firme iz BiH proizvode za brendove među kojima su Mercedes, Audi, BMW, VW, Tojota, Mazda, Opel, Ford i Ferrari.

Region

Izvor: B92

Četvrtak, 17.10.2019.

09:41

Firme iz BiH prave delove za velike svetske auto-kompanije
Ilustracija FOTO: Epa, Lukas bart

Bosna i Hercegovina ima dugu tradiciju i veliko iskustvo u automobilskoj industriji, prenosi Manager.ba, a decenijama, glavni svetski proizvođači vozila oslanjaju se na kvalifikovanu radnu snagu kada je reč o sklapanju automobila namenjenih zapadnim tržištima, saopšteno je iz Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA).

Zahvaljujući postojećem procesu finalnog sklapanja vozila i postojećoj proizvodnji auto-delova, uspostavljen je snažan i raznovrstan lanac snabdevanja auto-delovima i prateća infrastruktura, uključujući obrazovni sistem, institucije za razvoj i istraživanje, kao i specijalizovanu i stručnu radnu snagu s iskustvom u oblasti metalurgije, elektrotehnike i automobilskog inženjeringa.

"U poslednjih deset godina, ova industrija je doživela dinamičan razvoj i postala je snažno izvozno orjentisana, izvozeći u proseku 90 odsto svoje proizvodnje u 30 zemalja širom sveta", navodi se u saopštenju FIPA-e.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

10 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: