17. oktobar  2019. 10.05  →  23.31 | Izvor: RTV(Ivan Ilić), FoNet

Postignut dogovor o Bregzitu, Britanija 31. oktobra izlazi iz EU

BRISEL -

Predsednik Evropske komsiije Žan Klod Junker i premijer Velike Britanije Boris Džonson na zajedničkoj konferenciji u Briselu poručili su da je stigao trenutak za izlazak Velike Britanije iz EU, ali i za izgradnju novih odnosa između Londona i Brisela.

video icon

"Sada je trenutak da se ostvari Bregzit i da zajedno radimo na izgradnji našeg budućeg partnerstva koje može biti veoma pozitivno i za Ujedinjeno Kraljevstvo i za EU", rekao je Džonson.

On je u Briselu pozdravio sporazum koji, prema njegovim rečima, omogućava da se ispune ciljevi predviđeni Bregzitom.

"To znači da Velika Britanija 31. oktobra izlazi iz EU cela i jedinstvena i da će Severna Irska i svaki drugi deo Ujedinjenog Kraljevstva učestovati u slobodnoj trgovini i zajedno odlučivati o našoj budućnosti", rekao je Džonson.

On je pozvao članove parlamenta Velike Britanije da bez odlaganja prihvate ovaj revidirani sporazum o Bregzitu, kako bi se fokusirali na potrebe britanskog naroda.

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker naveo je da postignuti sporazum, pored britanskog parlamenta, sada mora da odobri i Evropski parlament.

"Dogovor je postignut zarad naroda i mira, a ne zbog političara. Počećemo razgovore o našim budućim odnosima odmah pošto se odobri sporazum", najavio je Junker.

On je zaključio da je srećan zbog postignutog sporazuma, ali i tužan zbog izlaska Velike Britanije iz EU.

Barnije: Dogovoren uređen Bregzit i partnerstvo sa Velikom Britanijom

Glavni pregovarač EU u pregovorima o Bregzitu Mišel Barnije potvrdio je da je postignut dogovor o uređenom izlasku Velike Britanije iz EU, kao i okvir za buduće odnose.

"Sada imamo fer i razumnu osnovu za uređeno povlačenje Velike Britanije iz EU i nadamo se da ćemo od 1. novembra početi da radimo na novom partnerstvu sa Ujedinjenim Kraljevstvom”, poručio je Barnije.

Glavini pregovarač EU kaže da je sporazum sa Velikom Britanijom postignut nakon maratonskih tehničkih sastanka timova dve strane i potvrđen između predsednika Evropske komisije ŽŽana Kloda Junkera i premijera Velike Britanije Borisa Džonsona.

"Sporazum na prvom mestu obezbeđuje zakonsku sigurnost u svim oblastima za građane EU koji ostaju da žžive u Velikoj Britaniji, kao i za građene Velike Britanije koji žžive u EU", kaže Barnije.

On dodaje da je sporazum obezbedio i sigurnost svim drugim individuama i kompanijama na koje će uticati izlazak Velike Britanije iz EU.

"Sporazum pokriva i period tranzicije koji će, na zahtev Velike Britanije, trajati do kraja 2020. godine uz mogućnost produžetka uz dogovor dve strane", kaže Barnije.

Severna Irska ostaje u carinskoj oblasti Britanije, ali biće i ulazna tačka u jedinstveno EU tržžište

Kada je u pitanju ključna tačka sporazuma za Veliku Britaniju, koja se odnosi na Protokol o Republici Irskoj i Severnoj Irskoj, Barnije naglašava da se radilo na isključivanju eventualne "tvrde granice", očuvanju ekonomije na celom Irskom ostrvu, kao i zaštiti integriteta jedinstvenog ekonomskog tržišta EU.

Prema postignutom sporazumu Severna Irska će ostati u carinskoj oblasti Velike Britanije, ali biće i ulazna tačka u jedinstveno EU tržžište i u tom smislu primenjivati određena EU pravila.

Dogovor dve strane podrazumeva i reviziju Političke deklaracija kaja date osnove za buduće odnose EU i Velike Britanije.

"Očekujemo nastavak i izgradnja prijateljskih, partnerskih i savezničkih veza", izjavio je Barnije.

On je zaključio da će se u ekonomskom smislu EU i Velika Britanija povezati Sporazumom o slobodnoj trgovini, ali da neće biti stvaranja jedinstvene carinske unije.

"Ostvarili smo i ostvarili smo zajedno", rekao je Barnije.

Kako je preneo AP, u prvoj reakciji na postignut dogovor Barnije je kazao da se Britanija sada slaže da plati svoje finansijske obaveze Evropskoj uniji, što se procenjuje na oko 39 milijardi funti.

Da bi stupio na snagu postignuti sporazum sa evropske strane moraju da potvrde EU lideri kao i Evropski parlament.

Makron: Oprezno, parlamenti još moraju da odobre sporazum

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je danas u Briselu da je dogovor između EU i Velike Britanije o uređenom Bregzitu dobra vest, ali je naglasio da treba biti oprezan jer je sada na parlamentima zemalja članica da ratifikuju sporazum.

"Sporazum izgleda kao dobar kompromis, ali naše zadovoljstvo mora da bude praćeno i opravdanim oprezom, jer kao što smo već imali prilike da vidimo, parlamentima može da se ne svidi sporazum", rekao je Makron.

On je dodao da želi da veruje da će premijer Velike Britanije Boris Džonson imati većinu koja će podržati ovaj revidirani sporazum u britanskom parlamentu.

Makron se, dolazeći na samit EU u Briselu, nije osvrnuo na pitanje politike proširenja i otvaranje pristupnih pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom koje je Francuska praktično blokirala na Savetu EU i koje je zato prebačeno na dnevni red samita.

EU lideri odobrili sporazum o Bregzitu

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk objavio je da su lideri EU odobrili revidirani sporazum o izlasku Velike Britanije iz EU.

Sporazum o Bregzitu bi trebalo da stupi na snagu 1.novembra.

”Evropski savet pozvao je Evropsku komisiju i Evropski parlament da omoguće da sporazum stupi na snagu 1. novembra 2019. godine”, kaže Tusk.

Donald Tusk je nakon usvajanja zaključaka EU lidera o revidiranom sporazumu o Bregzitu ocenio da je postignut sporazum koji će omogućiti da se izbegne ”haos i atmosfera konflikta između EU 27 i Velike Britanije”.

Tusk je naglasio da je nova verzija sporazuma prihvaćena jer je prvenstveno odobrena od strane Irske, ali i od Evropske komisije što znači da je ”bezbedna i od koristi za građane EU”.

”Ključna promena je prihvatanje carinskih pregleda na ulasku u Severnu Irsku od strane premijera Džonsona.To će omogućiti izbegavanje carinskih punktova između Irske i Severne Irske, a omogućiće i integritet jedinstvenog tržišta”, kaže Tusk.

On je najavio da se sada čeka ”poslednji korak”, a to je potvrda sporazuma u oba parlamenta.

Predsednik Evropskog saveta poručio ”britanskim prijateljima” da će im, ako odluče da se vrate, ”vrata EU uvek otvorena”.

Sky News otvara novi kanal bez vesti o Bregzitu

Nakon trogodišnje krize oko Bregzita, Sky News želi da otvori TV kanal na kojem neće uopšte biti vesti o Bregzitu, a kažu da je namenjen svim gledaocima kojima je dosadila čitava drama oko izlaska Velike Britanije iz Evropske unije.

Još od kada je održan referendum 2016. godine, britanski političari raspravljaju o tome kako, na koji način i da li Ujedinjeno Kraljevstvo treba izaći iz EU, a i dalje veliki broj pitanja ostaje nerazjašnjen iako je ostalo još samo dve sedmice do zadnjeg roka 31. oktobra.

" Sky News Brexit-free" će se pobrinuti za one kojima je dosadilo da slušaju vesti o Bregzitu, objasnio je direktor Sky Newsa, Džon Rajli.

"To je nešto što znamo da će naši gledaoci smatrati vrednim. Bregzit je istorijska priča koja ima veliki uticaj i nastavićemo da izveštavamo o tome sveobuhvatno", rekao je Rajli.

Ovaj novi kanal, kaže on, daće ljudima odmor od Brexita , preneo je portal Klix.ba.

"On ce služiti kao svojevrsni filter gde će ljudi moći da čuju o pitanjima koja se ne tiču britanske vlade i Brisela, a fokus će biti na ozbiljnom, originalnom novinarstvu", rekao je on.

Tagovi
Srodne vesti