Tramp: Kurdi nisu anđeli, tamo ima mnogo peska za igranje

Tanjug

17. 10. 2019. u 07:35

Tramp je u izjavama tokom celog dana odbaciovao rastuće kritike, kako od Kongresa, tako i od saveznika, i dovodio u pitanje Kurde koji su se zajedno sa američkim trupama borili protiv takozvane Islamske države

Трамп: Курди нису анђели, тамо има много песка за играње

Foto: Tanjug

Američki predsednik Donald Tramp branio je svoju odluku o povlačenju američkih trupa sa severoistoka Sirije, nazvavši je "strateški brilijantnom" i umanjio značaj saveza sa tamošnjim Kurdima, koji, kako je rekao, "nisu anđeli".


"To nije naš problem", rekao je Tramp u trenutku kada se potpredsednik Majk Pens i državni sekretar majk Pompeo spremaju da u Ankari pregovaraju o primirju, kako bi se izbegla humanitarna kriza na granici Sirije i Turske, prenosi USA tudej.


Tramp je u izjavama tokom celog dana odbaciovao rastuće kritike, kako od Kongresa, tako i od saveznika, i dovodio u pitanje Kurde koji su se zajedno sa američkim trupama borili protiv takozvane Islamske države.


Američki predsednik je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa italijanskim kolegom Serđom Matarelom pozdravio ulazak ruskih trupa u delove Sirije koje su ranije držale američke jedinice za specijalne operacije.


"Iskreno, ako Rusija hoće da pomogne Kurdima, to je dobra stvar", rekao je Tramp.


USA tudej podseća da je Tramp prošle nedelje pokušao da umanji značaj američko-kurdskog saveza rekavši da Kurdi nisu pomogli saveznicima tokom Drugog svetskog rata.



Tramp je rekao da deo kurdskog naroda, pripadnici Radničke partije Kurdistana koja se bori za nezavisnu državu, predstavlja "veću terorističku pretnju" nego Islamska država.


SAD, kao i Turska, smatraju tu organizaciju za terorističku, a američke trupe su se udružile š onim što Ankara opisuje kao otpadak te grupe, Jedinicama narodne zaštite, kako bi se borile sa ID u Siriji, navodi USA tudej.


"Oni tamo imaju mnogo peska da se igraju", rekao je Tramp.



TRAMP ERDOGANU: NE BUDI "OPASAN MOMAK",PAMTIĆE TE KAO ĐAVOLA


Američki predsednik Donald Tramp napisao je 9. oktobra, na dan početka turske ofanzive na severoistoku Sirije, pismo Redžepu Tajipu Erdoganu u kojem ga je upozorio da će, ako situacija u Siriji ne bude rešena na human način, u istoriji ostati upamćen kao đavo.


Na početku kratkog pisma, koje je na Tviteru objavila novinarka medijske kuće Foks. Triš Regan, Tramp turskom kolegi predlaže da postignu "dobar dogovor".


"Ne želite da budete odgovorni za masakr hiljada ljudi, a ja ne želim da budem odgovoran za uništenje turske ekonomije, a učiniću to", naveo je Tramp, koji je već uveo neke sankcije Turskoj i preti da će ih proširiti tako da će one biti razorne za tursku privredu.


Trampu pismu ističe da je teško radio da bi rešio neke od problema Turske i poručuje Erdoganu da ne razočara svet.


Dodaje da bi Erdogan mogao da dobije sjajan sporazum i da je kurdski general Mazlum Kobani spreman da pregovara s njim.


"On je spreman da vam da ustupke kakve Kurdi nikada u istoriji nisu dali", navodi američki predsednik i dodaje da Erdoganu šalje pismo kurdskog generala koje je upravo primio.


"Istorija će na vas gledati sa odobravanjem ako ovo izvedete na human način, ali će vas zapamtiti kao đavola ako se ne dese dobre stvari. Ne budite "opasan momak". Ne budite ludi", zaključio je Tramp.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Pa Vidi Ovako

17.10.2019. 08:09

Očito je da amerikanci ne znaju ništa drugo osim uništavanja. Gde god se pojave oni i englezi, samo je zla, ničeg dobrog i pozitivnog. Oni su kao tumori ili epidemija, i treba ih odstranjivati iz svakog ćoška.

TRAMP JE NAJPAMETNIJI PREDSEDNIK KOJEG JE AMERIKA IKAD IMALA

17.10.2019. 08:34

Zamislite samo ona dva djavola koji su bili predsednici pre Obame, mada je i Obama bio nula.

Mrki

17.10.2019. 08:43

Krajnje neozbiljno od predsednika jedne države kao što SAD smatraju sebe. Iznositi ovakve nebuloze....

Гојко

17.10.2019. 10:11

Vidi se da je preds. Tramp jako racionalna ličnost,obrazovan,ali ne kao političar,već kao poslovan čovek i tako postupa.I Erdogan,sa svojih oko 30.000 sirijskih terorista koje je prihvatio iz oslobođenih delova Sirije,odlično ih opremivši za rat,plačajući ih,ubacio ih je da izginu u borbi sa Kurdima,koje trenutno ne podržava niko / osim Izraela /.Većini to odgovara.

Гојко

17.10.2019. 13:38

@Гојко - Ovo sa Sirijom je Obamina igra / za račun Izraela,kome je dao najveću vojnu pomoć,ikada-3,1 milijardu USD,a samo za postavljanje Gvozdene kupole još 270 miliona D /.Tramp prebaca ove vojnike,koji su gubili vreme po sirijskoj pustinji,u S. Arabiju koja će svakom od njih jednokratno dati od 100-150 hiljada USD za čuvanje iste,plus plata.

Ivan Zgrozeni

17.10.2019. 13:22

Sjajan clanak. Zamenite no "Kurdi" sa Srbi i shvaticete kakav odnos Zapad ima prema nama i sta da ocekujete od Trampa "Srbina". Naivni Srbi uvek nasednu.