Poštuj vrline, koristi mane Makabija 1Foto: STARSPORT

U rezultatski nezahvalnom trenutku, košarkaši Crvene zvezde otputovali su u Tel Aviv gde će večeras odigrati meč 3. kola Evrolige (20.05).

Ubedljiv trijumf nad Fenerbahčeom crveno-beli su pokvarili porazom od Budućnosti u poslednjem kolu ABA lige, što je bio čak treći na pet zvaničnih utakmica od starta takmičarske godine. Makabi je u grupi evroligaških timova koji samopouzdanje grade uglavnom utakmicama kod kuće. Nakon dva uvodna gostovanja, silno će biti motivisani da protiv Zvezde dođu do prvog trijumfa.

U skladu sa „poslovnom politikom“ izraelski velikan bio je veoma aktivan na tržištu tokom leta. Angažovano je sedam novajlija među kojima je i povratnik Omri Kaspi, sa desetogodišnjim NBA stažom. Elijah Brajant bio je odličan prošle sezone u Hapoel Elijatu (17,5 poena), pokušao je da se nametne i dođe do ugovora u NBA nastupima u Letnjoj ligi u dresu Milvoki Baksa.

Uprkos odličnom proseku od 14,2 poena nije uspeo da ostvari snove, ali je već na startu sezone pokazao da će biti važno pojačanje Makabija. Osim Kaspija, Kvinsi Ejsi i Tajler Dorsi takođe su igrači poznati u NBA krugovima, dok su Otelo Hanter i Nejt Volters uvažena evroligaška imena.

– Makabi je ekipa koja je svake godine u Evroligi, svi znamo koliko je teško igrati tamo pred 12.000 navijača. Vidim da je i njihov trener Sferopulos posle utakmice u izraelskom prvenstvu pozvao da naprave dobru atmosferu. Kvalitetan su tim sa dosta imena iz NBA, na bekovima imaju Vilbekina, igrače koji su i kreatori i strelci. Imaju dosta i mana u igri, i u odbrani i u napadu, spremićemo se. Oni jesu favoriti, ali ne idemo u Tel Aviv da bismo samo odigrali, da budemo posmatrači, već da pokušamo da pobedimo ovaj meč – naveo je Milan Tomić, trener Crvene zvezde.

Prosek od svega 12 timskih asistencija, kao i preskroman procenat od 28,6 odsto za tri poena pokazuju određene napadačke limite Makabija, kojem se igra i dalje zasniva na napadačkom umeću Skotija Vilbekina – vodećeg individualca. Defanzivno, velikan iz Tel Aviva ima puno problema; Himki im je ubacio čak 89 poena, Real Madrid tri manje.

Čak četvrtinu poena primaju nakon izgubljenih lopti (11), što bi trebalo da bude defanzivni putokaz za košarkaše Zvezde. Agresivnim pristupom na perimetru značajno bi usporili protok lopte protivnika, primorali ih na veći broj izolacija i samim tim povećali šanse za brejk. U poslednjih osam međusobnih mečeva skor je 4-4, a ne tako davno Zvezda je umela da iznenadi Makabi u Tel Avivu.

Stop za Vilbekina

U toku osmogodišnjeg staža u dresu Crvene zvezde, Branko Lazić je više puta igrao u Tel Avivu. Kapiten crveno-belih označio je Skotija Vilbekina kao najvažnijeg igrača Makabija i nekog koga bi jedino timskom odbranom mogli da zaustave.

„Moramo da kontrolišemo tempo utakmice, zato što znamo da Makabi uvek igra brzo u tranziciji. Skoti Vilbekin pre svega. Veoma su dobar tim, sa mnogo iskusnih igrača. Počeli su sa dva poraza tako da će njihova motivacija da dobiju prvu utakmicu kod kuće biti velika. Mi imamo naše planove, ne samo da učestvujemo u ovoj utakmici, želimo da pobedimo. Držaćemo se plana, održaćemo samopouzdanje i energiju, imaćemo svoju šansu“, istakao je Lazić.

Otac kapiten Zvezde, sin nada Makabija

Gostovanje Crvene zvezde Makabiju u Tel Avivu biće specifična utakmica za Zufera Avdiju. Nekadašnji košarkaš, koji je čak deset godina nosio crveno-beli dres (1979-1989), dočekaće da uživo gleda meč u kojem će na jednoj strani biti njegov nekadašnji klub, a na drugoj ekipa koja velike nade polaže u njegovog sina Denija Avdiju. Bivši reprezentativac SFR Jugoslavije (69 nastupa) živi u Izraelu od 1990. godine, stanuje u Hercliji, vodi košarkašku akademiju i direktor je tamošnje sportske hale. NJegovom sinu odavno predviđaju ranu selidbu u Ameriku, u NBA ligu. Minulog leta, Avdija junior predvodio je reprezentaciju Izraela do titule šampiona Evrope u uzrastu do 18 godina, a ova sezona biće prilika da taj talenat pokaže i na evroligaškom nivou. Za sada se još nije „upisao“. Deni Avdija pojaviće se narednog leta na NBA draftu i prema prognozama trebalo bi sigurno da bude među prvih 10 pikova.

Raspored i tabela

3. kolo

CSKA – Himki 19.00

Žalgiris – Real Madrid 19.00

Fenerbahče – Baskonija 19.45

Makabi – Crvena zvezda 20.05

Bajern – Asvel 20.30

Panatinaikos – Milano 20.30

petak

Olimpijakos – Zenit 20.30

Barselona – Alba 21.00

Valensija – Efes 21.00

Tabela: Real Madrid 2-0, Barselona 2-0, CSKA 2-0, Asvel 2-0, Himki 2-0, Alba 1-1, Baskonija 1-1, Crvena zvezda 1-1, Bajern 1-1, Olimpijakos 1-1, Panatinaikos 1-1, Efes 1-1, Milano 1-1, Makabi 0-2, Fenerbahče 0-2, Žalgiris 0-2, Valensija 0-2, Zenit 0-2.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari