Asadove snage zauzele strateški važan aerodrom na severu Sirije

Na severoistoku Sirije već osmi dan traje turska vojna operacija uprkos pozivima svetskih sila Ankari da je obustavi. Sirijske snage zauzele su strateški važan aerodrom u Tapki. Turska vojska i antivladine snage grupišu se oko Manbidža, u koji su ušli sirijski vojnici.

Zajedničke sirijsko – ruske snage ušle su u pogranični grad Kobane, pošto su prethodno Kurdi i vlasti u Damasku dogovorili o zajedničkoj borbi protiv turske invazije.

Kao odgovor na tursku invaziju sirijske vladine snage ušle su na severoistoku zemlje u više strateških gradova i sela i zauzele aerodrom u mestu Tapki.

Sa druge strane, milicija koju podržava Turska napada grad Ras el Ain, ali i pored vazdušne i kopnene ofanzive borci nisu napredovali.

"Aerodrom u Tapki je strateški važan za severnu Siriju jer omogućava razmeštanje trupa iz Alepa i Rake u pogranične oblasti kako bismo odgovorili na tursku ofanzivu", kaže pripadnik snaga Bašara el Asada, Almad Husein.

Istovremeno, traju diplomatski pritisci iz sveta na Tursku da okonča ofanzivu na kurdske položaje u Siriji. U Ankari je američki savetnik za nacionalnu bezbednost, a očekuju se državni sekretar Majk Pompeo i potpredsednik Majk Pens.

Kako je najavljeno, predsednik Erdogan će se sastati samo sa Majkom Pensom. U Sočiju bi 22. oktobra trebalo da se sastanu predsednici Rusije i Turske.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво