NALOGODAVCI BRUTALNOG UBISTVA NOVINARKE SA MALTE I DALJE NA SLOBODI: Prošle su 2 godine od krvave likvidacije koja je šokirala svet! (VIDEO)
Foto: AP/Jon Borg/File

eksplozija automobila bombe

NALOGODAVCI BRUTALNOG UBISTVA NOVINARKE SA MALTE I DALJE NA SLOBODI: Prošle su 2 godine od krvave likvidacije koja je šokirala svet! (VIDEO)

Planeta -

Aktivisti, političari i prijatelji ubijene malteške novinarke Dafne Karuana Galicije okupili su se na komemoraciji povodom druge godišnjice njenog ubistva. Stotinak ljudi donelo je cveće, držalo plakate i stajalo u svečanoj tišini na lokaciji gde je Galicija ubijena.

Među njima je bio predstavnik za slobodu medija OEBS-a Harlem Desir koji je u izjavi kritikovao maltešku vladu zbog toga što nije privela nalogodavce ubistva pred lice pravde.

Vlada je saopštila da "ponavlja svoju predanost... nastavku donošenja pravde" i nazvala je to ubistvo "šokantnim napadom na celu zemlju", prenosi Indeks.

U saopštenju se navodi da vlada u potpunosti veruje u rad istražitelja kao i da je pokrenuta nezavisna istraga.

Karuana Galicija, kritičarka premijera Džozefa Muskata kao i čelnika opozicije Adrijana Delie, ubijena je u eksploziji automobila bombe 16. oktobra 2017.

Ranije u sredu jedna od sestara ubijene novinarke suočila se s Deliom i članovima njegove Nacionalističke stranke dok su se spremali da položei venac na improvizovanom spomen-obeležju u Valeti.

Helen Asijak optužila je predstavnike nacionalističke stranke da su "lopovi" i bacila je venac koji su položili.

Aktivisti u Malti trebalio ponovo da se okupe večeras na misi, nakon čega će se održati bdenje sa svećama kod spomen-obeležja.

Malteški zastupnici nisu održali sednicu u sredu u znak poštovanja zbog godišnjice.

Trojica muškaraca optužena su za postavljanje i detoniranje bombe koja je ubila novinarku, ali su nalogodavci i dalje nedostupni.

Kurir.rs/Index.hr

Foto: AP/Jon Borg/File

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja