Filmski vodič od 17. do 24. oktobra 1

List Danas, za ljubitelje kinematografije, izdvaja projekcije koje se očekuju u narednih sedam dana na filmskim platnima.

17. oktobar – Mračni umovi

Film Mračni umovi prikazuje se u bioskopima širom zemlje kao i na Kids festu. Povodom radnje je navedeno da grupa tinejdžera misteriozno razvije nove moćne sposobnosti, biva proglašena za pretnju od strane vlade, a zatim i pritvorena.

Šesnaestogodišnja Rubi, jedna od najmoćnijih mladih ljudi, beži iz kampa i pridružuje se grupi tinejdžera koji su u bekstvu, upotrazi za sigurnim utočištem. Uskoro članovi ove novoosnovane porodice shvataju da u svetu u kojem su ih odrasli na vlasti izdali, bežanje nije dovoljno i da moraju da pruže otpor, koristeći njihovu kolektivnu moć kako bi povratili kontrolu nad svojom budućnošću.

17. do 20. oktobra – Dani češkog i slovačkog filma

Filmski vodič od 17. do 24. oktobra 2Filmska revija Dani češkog i slovačkog filma održava se od 16. do 20. oktobra u Sali Makavejev, u Jugoslovenskoj kinoteci. Na programu su osam igranih i dokumentarnih ostvarenja novije produkcije. Među njima su „Toman“ (2018) Ondreja Trojana, „Jan Palah“ (2018) Roberta Sedlačeka, „Osmice“ (2014) Jiržija Štraha, slovačko-češka koprodukcija „Bekstejdž“ Andree Sedlačkove (2018) – ukazali su organizatori. Repertoar za Dane češkog i slovačkog filma je sledeći:

Četvrtak, u 18 sati Jan Palach. Uloge: Viktor Zavadil, Michael Balcar. Režija: Robert Sedlaček
U 20 i 30, istog dana, film Backstage. Uloge: Ben Кristovao, Mari Havranova. Režija: Andrea Sedlačkova.

Petak, u 18 sati film Intimni neprijatelj. Uloge: Vojtjeh Dik, Gabrijela Marčinkova
Režija: Кarel Janak. U 20 i 30 film Osmice. Uloge: Ivan Trojan, Zuzana Stivinova. Režija: Jirži Strah

Subota je rezervisana za dokumentarni film Svetla tačka u 18 sati.
Režija:Dušan Trančík

Istog dana u 20 i 30 film Tatina volga. Uloge: Eliška Balzerova, Tatjana Vilhelmova.
Režija: Jirži Vejdelek

Nedelja u 18 sati Veк Miroslava Ziкmunda dokumentarni film. Režija: Petar Horki (Petr Horký)

17. oktobar – Barry Lyndon

Film Barry Lyndon biće prikazan večeras u Novom bioskopu Zvezda.

Kultni ekranizovan ep cenjenog pisca Tekerija u režiji jednog jedinog Stenlija Kjubrika, prati uzbudljivi životni put Berija Lindona. Beri ostvaruje vrhunac, a onda se naglo survava u provaliju i svojim ljubavnim, rodbinskim, životnim odnosima u tom survavanju, on nam ustvari priča o svakom čoveku i njegovim slabostima. Napori sticanja bogatstva ne donose mu duhovno ispunjenje, već ispraznu udobnost. Film je pre svega briljantno vizualno delo, fascinantne fotografije, scenografije, kostima. Kjubrik je za potrebe filma je išao toliko daleko da je čak iskonstruisao specijalna sočiva za snimanje scena pri oskudnom svetlu, ukazali su organizatori povodom projekcije.

17. – 19. oktobar – GREEN FEST

Filmski vodič od 17. do 24. oktobra 3Tokom trajanja GREEN FEST-a koji se održava do 19. oktobra u Domu omladine Beograd, biće prikazani filmovi u više navrata i različitim terminima:

Film: VELIKI ZELENI ZID | Velika sala

Film: 2040 | Velika sala

Filmovi kratkog i srednjeg metra | sala Klub

Film: POSTANJE 2.0 | Velika sala

Film: UZALUD PROTRAĆENO: PRIČA O BACANJU HRANE | Velika sala

Film: ZELENA LAŽ | Velika sala

Film: RINO DOLARI | Velika sala

Film: KAKO POJESTI USKRŠNJE OSTRVO | Velika sala

Film MORE SENKI | Velika sala

23. oktobar – Džudi

Filmski vodič od 17. do 24. oktobra 4Dugoočekivani biografski film o holivudskoj ikoni Džudi Garland stiže u naše bioskope 24. oktobra, a svečana premijera filma održaće se u bioskopu Cineplexx UŠĆE Shopping Center 23. oktobra u 2o časova. Rene Zelveger oduševila je kritiku širom sveta svojom glumom i transformacijom. Producenti I reditelj nisu imali dilemu kada su pozvali Rene da glumi u ovom filmu, a i Rene se odmah zainteresovala za ulogu, možda I zbog činjenice da je I sama veliki obožavalac ove dive, istaknuto je u saopštenju za medije u najavi premijere filma Džudi.

Kako navode u pitanju je „prvi celovečernji film o jednoj od najvećih ikona Zlatne ere Holivuda, posle mnogobrojnih biografija, dokumentarnih filmova i serija. Film prati Džudi Garland koja stiže u London 1968. na seriju rasprodatih koncerata u čuvenom klubu Talk of the Town. 30 godina nakon njene legendarne uloge u filmu Čarobnjak iz Oz-a, Džudin glas je već oslabio, a drama njenog života je u punom jeku. Sprema se da po peti put uplovi u bračne vode i još uvek veruje u ljubav. Ali, i dalje je ranjiva. Provodi svoj životni vek od 47 godina radeći od toga 45, umorna je i more je upomene na svoje izgubljeno detinjstvo u Holivudu, a sve što želi je da bude kod kuće sa svojom decom. Postavlja se pitanje da li će imati snage da nastavi dalje“?

24. oktobar – Ekipa

Film Ekipa dolazi na bioskopske repertoare 24. oktobra, a povodom filma je navedeno da se beskrupolozni menadžeri, pomalo nasilni lovatori, jedna italijanka, fudbalska zvezda Partizana i brat od tetke koji navija za Zvezdu, sreću silom prilika za vreme derbija.To veče, jedna torba puna para mora biti isporučena čuvenom meceni ili će svi oni biti u nevolji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari