Najnovije vesti
Vesti Svet
Džihadisti pobegli iz zatvora u Siriji

Džihadisti pobegli iz zatvora u Siriji

Dvojica militanata iz Islamske države poreklom iz Belgije pobegla su iz zatvora u Siriji tokom ofanzive turske vojske protiv kurdskih snaga, izjavio je danas zvaničnik belgijske bezbednosne agencije OCAD Pol Van Tighelt.

Foto: str / EPA;

Tighelt je rekao da dvojica muškaraca i tri žene za koje se smatra da su belgijske državljanke ili su povezane sa Belgijom više nisu u zatvoru kampa gde su bili pod kontrolom kurdskih snaga od poraza Islamske države 2017. godine.

Kurdski zvaničnici navode da je skoro 800 stranih državljana povezanih sa Islamskom državom, među njima veliki broj žena i dece, pobeglo iz kampa "Ajn Isa" na severozapadu Sirije nakon početka turske ofanzive prošle sedmice.

"Malo je verovatno da bi strani džihadisti mogli neopaženi i bez kontrole doći do evropskog kontinenta. To je malo verovatno, ali to nije nemoguće. Postoji mala verovatnoća za to sve dok je, između ostalog, na snazi dogovor između EU i Turske", naglasio je Van Tighelt.

EU i Turska postigli su dogovor 2016. godine prema kojem se Ankara saglasila da primi migrante, da se obračuna sa krijumčarima ljudi i poboljša uslove za izbeglice a zauzvrat će dobiti 6,6 milijardi evra i viznu liberalizaciju.