Porodica Osmani sa suzama gledala kako im je dom sravnjen do temelja, Suzanu na nosilima izneli pre rušenja, Marija Šerifović poručila: Biće sve ok! (FOTO)

J. DINČIĆ

16. 10. 2019. u 19:12

Uz asistenciju policije i inspekcije sedmočlana porodica prinudno iseljena. Čuli se sa Marijom Šerifović koja želi da pomogne

Породицa Османи са сузама гледала како им је дом сравњен до темеља, Сузану на носилима изнели пре рушења, Марија Шерифовић поручила: Биће све ок! (ФОТО)

Seladin teši sestru Suzanu Foto: Tviter

ZA porodicu Osmani 15. oktobar će zauvek ostati u najgorem sećanju. Okupljeni u dvorištu prizemne kuće na Dorćolu, u Ulici Dunavski kej 30, gledali su kako se njihov dom pretvara u pepeo. Sa suzama u očima pokupili su stvari koje su uspeli da ponesu sa sobom. Suzanu Alija (59), rođenu sestru Seladina Osmanija, lekari su iz kuće izneli na nosilima. Brat ju je grlio i ljubio dok su je izvodili. Noć su proveli u domu rođaka koji im je ponudio privremeni smeštaj.

Kako tvrde iz Udruženja "Krov nad glavom", kuća Osmanijevih je bila predviđena za rušenje zbog navodne greške u katastru, kada je objekat izbrisan iz zemljišnih knjiga pre četiri godine. Od tada je Seladin Osmani , vlasnik domaćinstva, svakodnevno pokušavao da svoju kuću ponovo upiše u zemljišne knjige i zgradu legalizuje. Rešenje o odobrenju ponovnog upisa porodica je dobila prošle nedelje, ali ono nije postalo pravosnažno, odnosno ne dovoljno brzo da spreči rušenje jedinog doma koji je u vlasništvu ove porodice još od 1982. godine.

- Rušenje je obavljeno na brzinu i uz korišćenje sile da porodici ne bi bio ponuđen plan raseljavanja, jer oni tu posle rušenja ne mogu da žive - pričaju aktivisti Udruženja "Krov nad glavom". - Investiciona gradnja obavlja se na osnovu rešenja građevinskog inspektora, koji je pre nekoliko godina konstatovao da kuća ne postoji. A prema Zakonu o stanovanju, kada se odvija investicioni projekat, Grad ima obavezu da ponudi plan raseljavanja porodicama koje nemaju drugi smeštaj. U slučaju sedmočlane porodice Osmani, to je minimum 60 metara kvadratnih, koji njima nisu ponuđeni.

Rešenje o rušenju objekta na adresu porodice Osmani stiglo je iz Sekretarijata za inspekcijske poslove Grada Beograda. Odgovor nadležnih zašto je objekat morao da bude srušen "Novosti" nisu dobile.


MARIJA ŠERIFOVIĆ: PRIČALA SA OSMANOM. BIĆE TO SVE OK.

U međuvremenu se oglasila i pevačica Marija Šerifović, koja je uputila javni apel za pomoć ovoj porodici. Na svom tviter-nalogu napisala je:

- Iskreno... U ovoj mojoj lepoj Srbiji ne može više ništa da me iznenadi... I ne umem ni da opišem koja se količina besa u meni pojavi... Ali, evo, da ne bih rekla ono što mislim i bila prosta pevaljka za neke... Ako neko ima kontakt - dajte, ja ću platiti i skućiti familiju - dodala je pevačica.

Ona se uskoro opet oglasila i napisala: Pričala sa Osmanom. Biće to sve ok.














Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (11)

Virak

17.10.2019. 01:39

Dokle ce apsolutno ZLO imati ovolike saradnike ??? Znaju li sta znaci biti čovek,sta znaci pravda ??? Nemaju imaginaciju da zamisle sebe na njihovom mestu ??? Svaka čast Mariji, ali ovo postaje ucestalo,sta sa onima koji ne stignu do novina ??? Tipovana otimačina stanova i lokacija od ugrozenih ljudi koji "po pravilu" imaju nekog starijeg ili bolesnog,ili oboje !!!! Ovo je vec očigledna šema.

Niko

17.10.2019. 05:16

Pa u cemu je problém, kuca niju u katastru, nije legalizovana, bez papira... Tako se to radi... Ne moze se zidati gde kome padne na pamet..kada ce doci u borcu... Tamo od njive napravili gradjevinsko zemljiste, i to bez papira

Simic

17.10.2019. 11:08

@Niko - Da ali ne u slucaju kad je neki baja resio tu da zida. Covek je pokusavao da legalizuje. Lohicno je zasto mu nisu dali i sto nisu sacekali da bude pravosnazno. Sram te bilo botu!

Nena

17.10.2019. 11:20

@Niko - Da li ce srusiti nelegalnu kucu sinova Tome Nikolica na Savi o cemu pricas covece.Udri po sirotinji

Goran

17.10.2019. 11:48

@Niko - Прво се информишу...кућа је на том месту од 1932.године...

pa?

17.10.2019. 13:12

@Niko - I zeleznicka stanica je bila od 1900 pa su je premestili ako urbanisticki plan to nalaze, ali pitanje je pravna osnova necijeg prava na posed, ako je nemas ne znam sta trazis ako si ziveo ilegalno, a niko se ne pita mozda da li je ta kuca i ako je bila legalizovana legalizovana nekim mutnim radnjama, tj da je legalizovana a nije trebalo, zasto samo sad mora da bude nesto lose, koliko objekata je legalizovano u proslim vlastima a nije trebalo niti smelo da bude legalizovano!

pfc

17.10.2019. 06:20

Pogledaj ih samo, molim te! Čitava četa panduracije! Na Kopaonik, naravno, ni jednoga da pošalju! Iz dana u dan sve veća sramota!

Kondor

17.10.2019. 08:44

Sramota čime se služe !!! Sva pravosnažna rešenja su uredno primili , ali oni su manjina i imaju veća prava nego svi drugi građani koji uredno izmiruju obaveze prema državi !!! Ako želite da budete realni novinari onda se raspitajte , gde sve dotična familija ima imovinu , što regularno građeno ,što divlje građeno na tuđem zemljištu , isto kao i ovo što je građeno na državnom zemljištu namenjenom za proširenje saobraćajnice !!!!

Ђорђе

17.10.2019. 11:17

@Kondor - Објекат је већ био легализован, тј. уписан у катастар, па су га избрисали. Тако бар пише у тексту. По томе онда и имају неко право, зар не?