Handkeu prekipele političke provokacije i uvređen poručio: Ja sam pisac, ostavite me na miru

A.P.

16. 10. 2019. u 20:37

Nobelovac prekinuo susret sa novinarima i otkazao sve predviđene aktivnosti

Хандкеу прекипеле политичке провокације и увређен поручио: Ја сам писац, оставите ме на миру

Foto G. Čvorović

NOBELOVAC Peter Handke poručio je juče u svom rodnom gradu Grifinu (Koruška, Austrija) da "nikada više neće razgovarati sa novinarima" nakon još jedne salve pitanja o njegovom političkom angažovanju tokom ratova devedesetih. Kako su izvestili austrijski mediji, Handke je prekinuo susret sa novinarima i otkazao sve predviđene aktivnosti.

Austrijski nobelovac je navodno došao u rodni grad na neformalni susret sa predstavnicima zajednice i koruškim guvernerom Peterom Kajzerom, ali su ga tamo nenadano sačekali brojni novinari. Handke je u početku strpljivo odgovarao, ali kada su ga upitali da prokomentariše optužbe nemačkog pisca srpsko-bošnjačkog porekla Saše Stanišića o tome da nije želeo da prizna žrtve srpskih ratnih zločinaca, nobelovac se uvredio.

- Ja stojim ispred moje baštenske kapije i tamo je 50 novinara i svi me pitaju isto što i ti, a niti jedna osoba da mi kaže da je pročitala neko moje delo ili da uopšte zna o čemu pišem. Samo traže reakcije, reakcije, na tuđe reči. Ja sam pisac, dolazim od Tolstoja, dolazim od Homera, dolazim od Servantesa. Ostavite me na miru i ne postavljajte mi takva pitanja - kazao je Handke, a zatim prekinuo razgovor.

Svi dogovoreni susreti u opštini Grifin su otkazani, a kako je poručio tamošnji portparol, neće biti novog datuma.



Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Znalac

17.10.2019. 07:00

Bravo za Hadkea, lepo je odgovorio i, nadasve, kulturno! Novinari vrlo cesto znaju da preteraju u danasnje vreme, jer senzacionalizam je pobedio pravo novinarstvo

Mиодраг

17.10.2019. 08:12

Није лако бити љубитељ оравде и истине, и бити пријатељ Србије и Срба. Поштовање, ово је Човјек

Deda Leka

17.10.2019. 09:00

Велики остају велики и пред самим ђаволом,награда је у прав

SIN LOVCA MEDVEDE

17.10.2019. 10:10

Do 1990. godine, o jedima (Srbima) sve najbolje, a o drugima ništa lepo, a posle 1990 o jednima sve najgore a o ovim, nikad, kroz istoriju, drugima sve najbolje.Za normalnog čoveka, to posle 1990. ne može biti ništa drugo nego laž.A onda se nadje, jedna intelektualna gromada (Handke) koja to svetu kaže i dokaže i nastaje orkestralno kmečanje zagovornika laži.