Erdogan 22. oktobra razgovara s Putinom u Rusiji oko turske ofanzive u Siriji 1Erdogan Foto: Beta/AP/Turkish Presidency

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan otputovaće u Rusiju 22. oktobra na razgovore oko turske vojne ofanzive protiv Kurda na severoistoku Sirije, saopštio je njegov kabinet.

Ruski predsednik Vladimir Putin pozvao je Erdogana na sastanak u Sočiju u jučerašnjem telefonskom razgovoru, dok brojne zemlje pozivaju Tursku da okonča operaciju „Izvor mira“ u Siriji.

Turska je započela ofanzivu pošto su se SAD, saveznici kurdskih boraca, povukle iz severoistočne Sirije. Tražeći novog zaštitnika posle povlačenja SAD, kurdske vlasti na severu Sirije postigle su dogovor s vladom sirijskog predsednika Bašara Asada, čije su snage u nedelju počele da ulaze u oblasti pod kontrolom Kurda kako bi ih zaštitile od Turaka.

Prazninu nastalu povlačenjem Amerikanaca juče je počela da popunjava Rusija, razmeštajući vojnike kako bi sprečila sukob snaga sirijske vlade i vojske Turske.

Turska je počela operaciju 9. oktobra da bi stvorila bezbednu zonu duž svoje granice sa Sirijom, očišćenu od kurdskih boraca koje smatra teroristima i pretnjom po nacionalnu bezbednost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari