Okolina

Plastične kese biće uskoro zabranjene u Novom Sadu

Plastične kese biće uskoro zabranjene u Novom Sadu
Foto: N.N. | Plastične kese biće uskoro zabranjene u Novom Sadu

NOVI SAD - Gradski Savjet za zaštitu životne sredine Novog Sada je na današnjoj sjednici utvrdio prijedlog odluke o zabrani upotrebe plastičnih kesa u ovom gradu i uputio ga nadležnim organima na dalje razmatranje.

Po usvajanju ovog prijedloga Novi Sad bi trebalo da postane jedan od rijetkih gradova u Srbiji u kojem će biti zabranjene plastične kese u maloprodaji, veleprodaji, kao i na gradskim pijacama.

Ovaj prijedlog Savjeta narednih dana razmatraće Gradsko vijeće, koji će ga uputiti Skupštini grada Novog Sada na usvajanje

U obrazloženju prijedloga navedeno je da plastične kese poslije upotrebe postaju komunalni otpad koji vrlo često dospijeva u životnu sredinu i zagađuje je na dug vremenski period.

Ukoliko pravna lica nastave sa korištenjem plastičnih kesa uprkos zabrani biće kažnjena sa 150.000 dinara (oko 1.300 evra), odgovorni u pravnim licima plaćaće kaznu od 25.000 dinara (oko 210 evra), a preduzetnik će kršenje zabrane platiti 75.000 dinara (oko 640 evra).

Fizičko lice će kršenje zabrane o korištenju plastičnih kesa u Novom Sadu plaćati 25.000 dinara (oko 210 evra).

U Novom Sadu će nakon usvajanja odluke biti dozvoljene samo biorazgradive plastične kese koje će morati da budu proizvedene u skladu sa Pravilnikom o tehničkim i drugim zahtjevima za plastične kese sa aditivom za oksidacionu razgradnju i biorazgradnju.

Prijedlogom odluke o zabrani korištenja plastičnih kesa utvrđeno je da inspekcijski nadzor primjene vrši nadležni sektor Gradske uprave za inspekcijske poslove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije