U vrtićima i do 60.000 prekobrojno upisane dece 1Foto: Pixabay/Iwona_Olczyk

Dok država najavljuje povećanje broja dece između tri i 5,5 godina u vrtićima, iz sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja poručuju da prioritet treba da bude rasterećenje postojećih grupa.

Bosiljka Jovanović, predsednica Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja, kaže za Danas da je u poslednjih nekoliko godina broj dece upisane preko normativa porastao sa oko 11.000 na 40.000 do čak 60.000.

Sindikati zaposlenih u predškolstvu upozorili su u pismu premijerki Ani Brnabić i ministru prosvete Mladenu Šarčeviću da su uslovi za boravak dece i rad vaspitača i pomoćnog osoblja u predškolskim ustanovama teški i nehumani, iznoseći podatak da su u jednoj sobi smeštene i po dve vaspitne grupe.

Povodom najave ministra prosvete da će kredit Svetske banke omogućiti povećanje obuhvata za oko 17.000 mesta za decu uzrasta od 3 do 5,5 godina u novim, renoviranim ili prenamenjenim objektima, iz sindikati pitaju čemu povećan obuhvat, kada još nisu rešeni problemi prekobrojno upisane dece.

Bosiljka Jovanović kaže da se to ističe kao prioritet na svim sastancima radne grupe za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, koja je, podsetimo, formirana pri kabinetu premijerke nakon poslednjeg štrajka zaposlenih u predškolstvu radi rešavanja nagomilanih problema u ovom sektoru.

Sindikat strahuje da, ionako nedovoljna sredstva za rasterećenje postojećih grupa, ne budu preusmerena na otvaranje novih prekobrojnih.

– Već duže vreme upozoravamo nadležna ministarstva i Vladu da je situacija u predškolstvu alarmantna, da zaposleni koji rade u teškim uslovima obolevaju izloženi konstantnom stresu, a deca nemaju adekvatne uslove za razvoj. Brojni problemi koji se tiču niskih primanja, poštovanja zakona, inicijalnog obrazovanja vaspitača i neplaćanja stručne spreme doškolovanih, preko 30 odsto zaposlenih na određeno vreme… još nisu rešeni ako se o njima razgovara na Radnoj grupi, u kojoj su pored sindikata predstavnici Vlade i resornih ministarstava – ukazuje Jovanović.

Sindikat na čijem je čelu, kako kaže Jovanović, nije protiv ideje da deca od tri godine pohađaju obavezan i besplatni predškolski program, jer to za zaposlene znači veći broj slobodnih radnih mesta, povećanje kapaciteta predškolskih ustanova i bolju socijalizaciju dece.

Kako sada stoje stvari, ideja da sva decu od tri do 5,5 godina obavezno idu u vrtić, četiri sata dnevno, je na dugom štapu.

Iz Ministarstva prosvete za Danas ukazuju da treba praviti razliku između obaveznosti pohađanja i obezbeđivanja mogućnosti besplatnog pohađanja programa u kraćem trajanju za decu. Obaveznost pohađanja programa, kako navode, podrazumeva obezbeđivanje potrebnih finansijskih, prostornih i kadrovskih uslova, odnosno nastojanje države da u perspektivi podrži njihovu širu dostupnost i time pruži značajniju podršku porodici kroz određeni broj sati besplatnog programa za decu.

– Naša namera je da nastavimo sa ispitivanjem različitih mogućnosti i opcija za obezbeđivanje šireg obuhvata dece, ali ne tako što bi se uvela obaveznosti pohađanja programa već istraživanjem različitih modaliteta i mogućnosti da predškolski programi, naročito u poludnevnom i kraćem trajanju, budu dostupni što većem broju dece – kažu u Ministarstvu.

(Ne)povoljna statistika

Prema podacima Ministarstva prosvete, oko 63,5 odsto dece od tri do 5,5 godina je upisano u vrtiće, što je i dalje ispod proklamovanih strateških ciljeva, a statistika je povoljnija kada je reč o pripremnom predškolskom programu, koji pohađa između 95 i 98 odsto dece u godini pred polazak u školu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari