Svijet

Islamističke paravojske se bore za Erdoana

Islamističke paravojske se bore za Erdoana
Foto: Tanjug/AP | Islamističke paravojske se bore za Erdoana

Turska ofanziva u Siriji tjera desetine hiljada Kurda u bijeg. Na strani Ankare se bori šaroliki front plaćenika – neke bije glas da su brutalni džihadisti. Optužbe su teške, a nije lako razdvojiti istinu od propagande.

Internetom kruže snimci sa sjevera Sirije koji navodno prikazuju zločine tokom turske vojne invazije. U jednom od videa može se vidjeti kako vojnik iz neposredne blizine puca u čovjeka sklupčanog na zemlji. Zajedno sa ostalim borcima glasno viče: "Svinje!"

Ti mutni snimci sa sjeveroistoka Sirije gdje se vode borbe navodno prikazuju ubistvo kurdskog zarobljenika. Autentičnost zapisa još uvijek nije potvrđena, piše DW.

"Godinama se u ratu na svim stranama vode propagandne kampanje čiji je cilj da se druga strana okrivi za kršenje ljudskih prava. Širenje lažnih vijesti je česta pojava, ali takve video snimke je uvijek teško provjeriti", kaže Hajko Vimen iz predstavništva Međunarodne krizne grupe u Kairu.

U pograničnom gradu Ras al Ain sirijski pobunjenici su na glavnom putu postavili kontrolni punkt. Tu su navodno zaustavljeni i potom ubijeni kurdska političarka Hevrin Kalaf, generalna sekretarka stranke "Budućnost Sirije", i njen vozač.

Prema navodima vojnog saveza SDF, ubice su pripadnici sirijskih trupa koje pomažu Turskoj. To su bivši borci Slobodne sirijske armije (FSA) koja je jedno vrijeme kontrolisala značajne dijelove Sirije. "To su ostaci FSA, koji su sada u potpunosti pod kontrolom Turske, a Ankara ih finansira već godinama", kaže Vimen.

Niko ne može da odredi tačan sastav tih grupacija. Jedan dio se tokom rata pridružio islamistima, drugi dio je umjereniji.

"Ove borce Turska obučava i oprema još od 2016. Oni se nadaju oslobađanju dijela Sirije koji je pod kontrolom Asadovog režima", dodaje naš sagovornik.

Brutalne parvojske

U snimku na kojem se vide naoružani ljudi koji pretresaju prazno vozilo sa uništenim prozorima čuju se riječi "Nacionalna vojska" i "Sultan Murat". U "Nacionalnoj armiji" koju je osnovala Turska bore se i pripadnici sirijske paravojske "Sultan Murat".

Ove pretežno islamističke grupe poznate su po svojoj brutalnosti još od osvajanja kurdskog regiona Afrin. Ankara ih je angažovala prošle godine. Ujedinjene nacije i organizacije za ljudska prava od tada optužuju pobunjenike za više ratnih zločina.

Pripadnici takozvane milicije "Ahrar al Šarkia" ("Slobodni muškarci Istoka") posebno su ozloglašeni: prije tri godine osnovali su ih bivši pripadnici paravojski povezanih sa Al Kaidom, piše DW.

U svakom sukobu postoje paravojne trupe, koje nisu podložne strogoj vojnoj disciplini i nisu obučene kao vojnici, kaže Vimen. „Oni su uvijek prvi koji krše ljudska prava. Veoma je problematično što Turska angažuje takve ljude."

Međutim, sa aspekta unutrašnje politike, Turskoj to pomaže da opravda ofanzivu jer tako ne ginu turski vojnici. Tako se bolje može "prodati" vojni angažman na sjeveru Sirije, objašnjava Vimen.

Predah za Islamsku državu

Turski zvaničnici su u nedjelju na Twitteru tvrdili da su njihove trupe prodrle 30 kilometara unutar Sirije. Turska novinska agencija Anadolija je javila da su turska vojska i njeni saveznici, nakon teških borbi sa Kurdima, zauzeli centar pograničnog grada Tal Abjad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije