');
Najnovije vesti
Blic Vesti Svet

Ruski novinar ušao u NAPUŠTENU AMERIČKU BAZU u Siriji i evo šta je tamo zatekao (VIDEO)

Čovek koji govori ruski jezik objavio je juče snimak napuštene američke baze na severu Sirije, istog dana kad je Rusija objavila da su njene snage ušle u region, piše “NBC njuz”.

sirija američka baza Foto: MrRevinsky ‏ @Kyruer / Twitter
sirija američka baza

Na snimku se čuje kako čovek kaže: “Hajde da vidimo kako su Amerikanci živeli”. Video je postavljen na društvene medije iz prazne baze kod Manbidža u pokrajini Alepo, oko 25 kilometara od turske granice.

Pukovnik američke vojske Majls Kagins, glavni portparol američke kampanje u Siriji, potvrdio je da je Manbidž evakuisan u okviru “namernog povlačenja sa severoistoka Sirije”, nakon što je predsednik Donald Tramp naredio okončanje američkog prisustva u tom području. Tramp je prošle nedelje rekao da će se Sjedinjene Države povući sa kurdskih teritorija na severu Sirije i da se neće mešati u tursku invaziju, koja smatra kurdsku miliciju neprijateljskom i povezuje je sa antivladinim pobunjenicima u Turskoj.

Pročitajte još

Američko povlačenje, koje je očistilo put turskoj invaziji, naširoko je osuđeno u SAD i šire zbog napuštanja kurdskih Sirijskih demokratskih snaga, glavnog saveznika u regionu u borbi protiv Islamske države. Kurdske snage su se borile za sekularnu vladu u Siriji, ali nakon turske invazije nisu imale izbora nego da potraže pomoć od sirijskog predsednika Bašara al Asada, kojeg podržava Rusija.

Pročitajte još

Rusko Ministarstvo odbrane je juče saopštilo da su ruske snage ušle u osetljiva područja u Siriji i da patroliraju duž turske granice da spreče sukobe između turskih i sirijskih snaga.