Posed bez završnice i poraz Srbije u Lođu, samo kalendar čuva nadu u Euro

Vreme čitanja: 3min | uto. 15.10.19. | 19:55

Jer u nastavku takmičenja ugostićemo i Poljake i Ruse i Bugare

Ideja je očigledna, realizacija je problem. I kad govorimo o samoj završnici napada i kad govorimo o usvajanju zamisli novog selektora. Mlada reprezentacija Srbije je po komandi Ilije Stolice uzela loptu u noge, ali još nije naučila šta će sa njom, pa se poražena vraća kući sa gostovanja kod Poljske u Lođu – 1:0 za domaće u četvrtom kolu Grupe 5 kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2021. godine.

Srbija je, kao i protiv Bugarske pre tri dana, pokušavala da kroz posed napravi rupu u protivničkoj odbrani, ali u Poljskoj jednostavno nije išlo. Junak pobede iz Sofije Filip Stuparević i golgeter Ajntrahta iz Frankfurta Dejan Joveljić u startnih 11 su odmenili Dušana Vlahovića i Veljka Birmančevića, ali su problemi iz prvog meča ostali. Lako bismo dovukli loptu do 30 metara od protivničkog gola, pokušavali na razne načine da probijemo i po pravilu ostajali bez rešenja za zgusnutu odbranu Poljaka. Nekoliko pretećih naleta, u prvom poluvremenu uglavnom preko kapitena Luke Adžića po levoj strani, međutim, bez one prave šanse za gol sve do Joveljićevog pokušaja posle Stuparevićevog kornera u 71. minutu.

Izabrane vesti

Objektivno, Poljaci su bili konkretniji u napadu, bez obzira na to što u uvodnih 25 minuta jedva da su videli loptu. Kad su izdržali taj početni pritisak Orliča i oslobodili se nekoliko puta su zapretili preko kontri pa je u dva navrata i sreća pogledala tim Ilije Stolice. U 40. minutu je Patrik Klimala pobegao Erhanu Mašoviću i Strahinji Pavloviću i izleteo sam na našeg golmana, ali je gađao u stativu. U 66. minutu zaboravili smo Marćina Listkovskog na nekih osam metara od našeg gola, ali je Marko Ilić bio oprezan, na vreme istrčao sa gol linije i odbranio taj udarac.

Kad je Stolica shvatio da je vrag odneo šalu, izmenama je pokušao da razmrda ekipu i imalo je to nekog efekta. Birmančević je driblinzima umeo da zavrti mozak rivalima, međutim, nedostajao je završni pas. A onda i gustina pozadi. I kad su Poljaci osetili da je proradila ambicija gostujućeg tima da napadne, povukla se dodatno u naručje golmana Kamila Grabare - šteta što nije ušla ona jedna lopte posle udarca Dimitrija Kamenovića – i lukavo nas vrebala na kontre.

U 79. jedna takva je sevnula, Klimala je u duelu “otresao“ Erhana Mašovića i gađao na drugoj stativi usamljenog Mateuša Boguša, Lidsov vezista je pogodio i Poljska je povela sa 1:0.

Moglo je uskoro da bude i 2:0, Ilić nas je još jednom spasio kad je odbrana ispala. Probao je Stolica da u nastavku sa dva visoka napadača – Vlahovićem i Slobodanom Tedićem – pojača skok i možda iskoristi neku od silnih prika da se ubacivanjima sa krilima ugrozi gol protivnika... Poljaci su se perfektno branili.

Srbija posle četiri kola ima četiri boda u kvalifikacionoj Grupi 5 i situacija trenutno ne izgleda dobro. Poljska je čak šest bodova ispred, Rusija četiri. Ako u svemu tome ima nečeg dobrog, valja reći da u nastavku takmičenja na domaćem terenu čekamo i Ruse i Poljake i Bugare, sve rivale koji su ispred nas na tabeli.


POLJSKA – SRBIJA 1:0 (0:0)
/Boguš 79/

Stadion Viđeva u Lođu;
Sudija: Žoao Pinjeiro (Portugalija)

Poljska (4-3-3): Grabara – Gumni, Valukjevic, Sobocinski, Listkovski (od 74’ Plaheta) – Džiček, Fila, Pestka – Jozvjak, Klimala (od 92’ Tomčik), Boguš (od 86’ Višnjevski);
Srbija (4-2-3-1): M. Ilić – Nišić (od 60’ Šehović), Mašović, Pavlović, Kamenović – Petrović, I. Ilić (od 84’ Vlahović) – Adžić (od 73’ Čumić), L. Ilić (od 60’ Birmančević), Stuparević - Joveljić (od 73’ Tedić).

GRUPA 5:

Letonija – Bugarska 0:0

Poljska – Srbija 1:0 (0:0)
/Boguš 79/

Estonija – Rusija 0:5 (0:2)
/Čalov 26pen, Glušenkov 35, Glebov 65, Krugovoj 69, Kalugin 75/

(FOTO: Star Sport)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara