POČELA GREJNA SEZONA U SRBIJI: Radijatori hladni samo u Beogradu
Foto: Shutterstock

ZVANIČNO

POČELA GREJNA SEZONA U SRBIJI: Radijatori hladni samo u Beogradu

Društvo -

Dva aršina: Toplane u unutrašnjosti greju stanove ujutru i uveče, a u srpskoj prestonici grejanja nema uopšte zbog visokih dnevnih temperatura

Dok su u većini gradova u unutrašnjosti radijatori bili topli ujutru i uveče, u Beogradu i dalje ne daju znake života iako je grejna sezona zvanično počela 15. oktobra.

Ovakvo ponašanje u „Beoelektranama“ pravdaju visokim prosečnim spoljnim temperaturama, ali građani, posebno oni koji imaju malu decu i zbog niskih temperatura ujutru i uveče moraju da zagrevaju stanove na struju, nemaju razumevanja. - Zbog prognoziranih povoljnih spoljašnjih temperatura vazduha 15. oktobra neće biti isporuke toplotne energije - pisalo je juče na sajtu „Beoelektrana“.

Za razliku od Beograđana, kojima je uskraćena usluga grejanja, koju debelo plaćaju 12 meseci, Nišlije tu uslugu dobijaju u jutarnjim satima. - Počeli smo jutros sa grejanjem i oko devet sati smo ga ugasili jer je spoljna temperatura visoka, tako da nema potreba za grejanjem tokom dana - rekao je za Kurir Predrag Milačić, direktor „Gradske toplane“ u Nišu.

I u Kraljevu su od juče radijatori topli ujutru i uveče, ali zbog visokih temperatura tokom dana grejanje više liči na tople probe. - Dok budu trajali povoljni vremenski uslovi, sa visokim dnevnim temperaturama vazduha, korisnici mogu da očekuju isporuku toplotne energije u jutarnjim i, eventualno, večernjim satima. Apelujemo na potrošače da u prvim danima isporuke toplotne energije dispečerskom centru prijavljuju curenja vode iz instalacija, kao i slučajeve kada ceo stambeni ili poslovni objekat ne dobija toplotnu energiju - kažu u Javnom energetskom preduzeću „Toplana“ iz Kraljeva.

U Novom Sadu grejna sezona je zvanično počela još 1. oktobra, dok su u Valjevu radijatori u stanovima i poslovnim objektima koji su priključeni na daljinski sistem grejanja bili topli nedelju dana pre početka grejne sezone. - Mi smo još 1. oktobra bili spremni za novu grejnu sezonu. Obezbedili smo oko 400 tona mazuta zaliha, dok će se radijatori grejati na gas, koji se, zbog toga što nemamo prostor za skladištenje, naručuje danas za sutra - kaže direktor valjevske toplane Zoran Stepanović.

Grejna sezona u Čačku počela je juče, ali su zbog visokih dnevnih temperatura radijatori Čačana topli samo ujutru i uveče. IZ JKP „Čačak“ kažu da, sve dok su dnevne temperature iznad 12 stepeni, grejanja tokom dana neće biti. Situacija je slična i u Gornjem Milanovcu, gde su obavljene jutarnje tople probe, ali zbog visokih dnevnih temperatura radijatori su hladni.

I leskovačka toplana je spremna da zagreje radijatore u oko 3.600 stanova u gradu na Veternici. Tople probe su urađene, a izvršeni su i remonti svih stanica u gradu. - Iako je skočila cena svih energenata na svetskom tržištu, ove godine neće biti povećanja cene grejanja - rekao je za Kurir Miloš Mićić, direktor „Toplane Leskovac“.

Dejan Stojanović ODLUČUJU LOKALNE SAMOUPRAVE

Dejan Stojanović, direktor Udruženja toplana Srbije, ističe da se toplane, što se početka grejne sezone tiče, ponašaju shodno odlukama lokalnih samouprava. - Stanje je raznoliko. Neki su krenuli sa grejanjem, neki nisu. Više njih je grejalo prethodne nedelje, kad su temperature bile niže nego trenutno. Cene se ne povećavaju ni kada je mraz, pa se umesto 16 sati stanovi greju 24 sata - kaže Stojanović.

Kurir.rs/ekipa kurira Foto:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track