Fudbal

Atina i dalje neosvojiva za BiH: Zmajevi se okreću Ligi nacija

Atina i dalje neosvojiva za BiH: Zmajevi se okreću Ligi nacija
Foto: N.N. | Atina i dalje neosvojiva za BiH: Zmajevi se okreću Ligi nacija

Atina je i dalje ostala neosvojiva tvrđava za fudbalsku reprezentaciju Bosne i Hercegovine.

Večerašnji kiks protiv Grčke (poraz 1:2) koju još nikada zmajevi nisu savladali na njenom tlu znači da BiH neće kroz kvalifikacije izboriti plasman na Evropsko prvenstvo 2020. godine. 

Jasno je da će Finska, koja trenutno ima pet boda prednosti, već u narednom kolu protiv Lihtenštajna vizirati kartu za EURO, što je kad se sve uzme u obzir, posebno kako su igrali bh. fudbaleri u ovim kvalifikacija (posebno večeras) apsolutno zasluženo. 

Jedina nada da se plasiraju na Evropsko prvenstvo zmajevima ostaje kroz baraž u Ligi nacija.

Pred oko 6.000 gledalaca, na Olimpijskom stadionu „Spiros Luis – OAKA“ u Atini, od čega nekoliko stotina gostujućih navijača, reprezentacija Bosne i Hercegovine prvu priliku imala je u 13. minuti. Centaršut je uputio Zoran Kvržić, šutirao je Armin Hodžić, a na odbijenu loptu natrčao Amer Gojak, ali je odbrana Helena krajnjim naporima otklonila opasnost.

 

U 17. minuti domaći su imali priliku preko Dimitrisa Limniosa, kada je u situaciji jedan na jedan golman BiH Ibrahim Šehić stigao prvi do lopte.

Isti igrač u 30. minuti aistirao je za Vagelisa Pavlidisa, koji vara odbranu „zmajeva“ i šalje loptu iza leđa Ibrahima Šehića u 30 minuti. 

Tri minuta kasnije domaći su nakon kontra napada mogli do novog vodstva, ali je Mihalis Bakakis iz dva pokušaja bio neprecizan.   

Reprezentacija Bosne i Hercegovine vratila se u igru u 35. minuti. Po lijevoj strani odlično je prošao Sead Kolašinac, ubacio u šesnaestarac domaćih, gdje se najbolje snašao Amer Gojak i zatresao mrežu za 1:1. 

U 41. minuti pogriješila je odbrana BiH, ali Dimitris Janulis nije se najbolje snačao u odličnoj situaciji pred golom „zmajeva“.

Grci ofanzivno krenuli u nastavak meča, a bh. tim odigrao očajno drugo poluvrijeme. Prvi su zaprijetili Grci u drugom poluvremenu kada je pokušaj Tasosa Bakasetasa završio za malo preko gola. 

U 20. minuti grešku je napravio Adnan Kovačević, ali je dobrom intervencijom Ibrahim Šehić spasio mrežu. U 60. minuti u igru je ušao Jorgos Masuras i već u prvom kontaktu s loptom zatresao je stativu bh. gola. Isti igrač zaprijetio je i u 66. minuti, ali je golman BiH bio siguran. Jorgos Masuras u 74. minuti je po drugi put zatresao stativu, ovoga puta šutirao je sa preko 20 metara udaljenosti.

Svi snovi o direktnom plasmanu zmajeva na EURO ugačeni su u 88. minuti kada je Adnan Kovačević postogao auto gol za pobjedu Grčke. 

U prvoj današnjoj utakmici Grupe J reprezentacija Finske opravdala je ulogu favorita protiv Jermenije i pobjedom rezultatom 3:0 zadržala drugo mjesto. Italija je očekivano upisala novu pobjedu protiv Lihtenštajna. 

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine kvalifikacije završava u novembru. U Zenici će na stadionu „Bilino polje“ 15. novembra ugostiti Italiju, koja je još ranije osigurala direkran plasman na EURO kao lider Grupe J. Tri dana kasnije „zmajevi“ će u zadnjem kolu gostovati kod fenjeraša Lihtenštajna.

 

Rezultati by SofaScore

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije