Vesti

0

Vučić o Interpolu i Kosovu: Problem nismo rešili

Autor: MIM

Izvor: Beta

Vučić o Interpolu i Kosovu: Problem nismo rešili

Izvor: Foto: Beta / Dimitrije Goll

On je posle učešća na konferenciji "EU i Srbija: zajednička sudbina" u Beogradu rekao da je Priština odustala od zahteva jer je videla da bi rezultat po nju bio još nepovoljniji nego na glasanju na Generalnoj skupštini Interpola prošle godine. 

"Mislili su da će im bar trend biti povoljniji nego prošle godine, ali su odustali kad su videli da bi još manje država glasalo za njihovo članstvo. Nije im to glupa odluka, jer njihovi građani nisu bili u prilici da vide koliko su podrške izgubili", rekao je Vučić novinarima.

Govoreći o odluci predstavnika taksi udruženja da nakon razgovora sa njim prekinu blokadu centra Beograda, Vučić je kazao da je za građane najvažnije da je "proces odblokiran".

"Razgovarao sam s ljudima, molio ih već danima indirektno, a danas i direktno (da ne blokiraju Beograd), i hvala im na razumevanju. Nama ostaje težak posao, znate svi o čemu se tu radi. Taksisti su potpuno posvećeni unapređenju svoje službe, tome da njihova usluga bude na najvišem nivou, a država je spremna da im ponudi subvencije za to", kazao je predsednik Srbije.

 

Vučić: Nikada u Srbiji nije bilo da političke stranke organizovano pale knjige

Aleksandar Vučić izjavio je danas, povodom incidenata na promociji knjige zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića u ponedeljak, da se "nikada u Srbiji nije videlo organizovano paljenje knjiga od strane političkih stranaka" i još da se to i najavi medijima.

Navodeći da je među učesnicima sinoćnih incidenata video predsednika Opštine Stari grad i funkcionera Stranke slobode i pravde Marka Bastaća, Vučić je novinarima rekao da su oni koji su spalili Vesićevu knjigu pokazali da ne dozvoljavaju drugačije mišljenje.

"To je nekad mogao da napravi pojedinac, mada se to ne radi ni s ;knjigama najgoreg mogućeg sadržaja, a ovde je reč o lepoj knjizi koja nikog ne vređa i gde novac od njene prodaje ide za lečenje deteta. Da li su normalni da pale knjige, da li da se setimo Minhena 1933. godine? Znate li da išta gore može da se desi od toga?", pitao je Vučić.

On je kazao da bi možda i sam prisustvovao promociji Vesićeve knjige da je znao da se održava.

"Onaj narkoman Miljuš i još par narkomana jurcaju sinoć za Vesićem da ga linčuju, na šta to liči? Ko njih napada kada ih 300 ili 400 šeta svakog dana?", upitao je Vučić i ocenio da "kad spaljuješ knjigu, nije problem da posle toga spališ i nešto drugo".

Vučić je najavio "ozbiljnu i temeljnu" istragu o tome, uz ocenu da je sprečavanje promocije knjige "užasna slika Beograda".

Upitan da li mu je zamenik gradonačelnika Beograda ponudio ostavku, Vučić je rekao da je to "bilo davno" i u vezi s radovima na Trgu Republike kojim će, kako je najavio, prošetati 1. novembra.

 

Vučić: Aranžman Srbije s MMF omogućio fiskalnu konsolidaciju i rast plata

Aleksandar Vučić rekao je danas da je aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) omogućio da se u Srbiji postigne fiskalna konsolidacija i da plate rastu od 2014. godine.

On je na TV Pink, na pitanje novinara da komentariše to što je Ekvador proterao MMF, dok je on danas razgovarao s delegacijom MMF-a koja je obavila treću reviziju aranžmana sa Srbijom, rekao da je razumeo preporuke MMF-a i da ih zato nije odbio.

Po njegovim rečima, ako se odbije program fiskalne konsolidacije koji preporučuje MMF, država se za izvesno vreme suočava sa još većim problemom, dok je Srbija, zahvaljujući fiskalnoj konsolidaciji, povećavala plate od 2014. godine.

"MMF je potvrdio da će privredni rast u Srbiji ove godine biti 3,5 odsto, a u svim zemljama su prognoze o rastu smanjene zbog globalnog privrednog usporavanja", rekao je Vučić.

 

Vučić pitao kako će EU reagovati na slučaj s kovertama s glasovima za izbore na Kosovu

Aleksandar Vučić je danas pitao ;u Beogradu kada će Evropska unija "reagovati i zaštititi Srbe" posle saopštenja kosovskih lekara da - kako je rekao - koverte s glasačkim listićima iz Srbije nisu bile otrovne.

Državno tužilaštvo Kosova i tamošnji Kliničko-bolnički centar su danas ;saopštili da su medicinske analize 11 hospitalizovanih zvaničnika Centralne izborne komisije Kosova zbog alergije nakon kontakta s kovertama dopremljenim iz centralne Srbije, pokazale da se ne radi o zaraznoj bolesti, i da će koverte biti analizirane van Kosova.

"Pitam EU i (portparolku EU Maju) Kocijančič, pošto sam video da su budno pratili sva dešavanja na Kosovu i Metohiji po pitanju koverti i trovanja kovertama, a prištinski lekari su danas potvrdili da nema nikakvog trovanja i nikakvih toksičnih elemenata, kada će reagovati i reći nešto da bi Srbija i Srbi bili zaštićeni od takvih silnih i beskrupuloznih laži", rekao je Vučić novinarima posle konferencije "EU i Srbija: zajednička sudbina".

Vučić je dodao da su vlasti Kosova "držale zaključane članove (kosovske) Centralne izborne komisije srpske nacionalnosti u nekakvim kafićima" i da su "lagali ceo svet kako su Srbi teroristi i nekoga truju".

"Da vidimo šta će EU koja budno motri i prati, da kaže sada o slučaju lažnog trovanja, da li će opet da pominju dve strane", naveo je Vučić.

Portparlolka EU je u ponedeljak izjavila da Posmatračka misija EU na izborima na Kosovu "pažljivo prati situaciju nastalu u vezi s prebrojavanjem glasačkih listića iz centralne Srbije".

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR