');
Blic Biznis Vesti

NAJVEĆE EKONOMIJE SVETA I BALKANA Kina i SAD na vrhu do 2024.

Gledajući na globalni bruto društveni proizvod (BDP), usklađen sa paritetom kupovne moći, Kina je najveća ekonomija sveta sa BDP-om većim od 25.000 milijardi američkih dolara.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Foto: shutterstock_88492132 / RAS Srbija

Međunarodni monetani fond (MMF) projektovao je rast kineske ekonomije u 2019. godini za 6,3 odsto, dok Sjedinjene Američke Države, koje zauzimaju drugo mesto sa BDP-om većim od 20.000 milijardi dolara, imaju projektovani rast od 2,3 odsto.

grafika 01 foto Privatna arhiva Aljazeera
Foto: Aljazeera Balkans / Privatna arhiva
grafika 01 foto Privatna arhiva Aljazeera

Azijske zemlje, među deset najboljih ekonomija sveta, imaju najbolja predviđanja rasta, uprkos usporavanju globalne ekonomije. Evropske ekonomije, kao što su Italija i Nemačka, bore se da održe ekonomski rast, a istu sudbinu u Aziji deli industrijalizovani Japan.

grafika 02 foto Privatna arhiva Aljazeera
Foto: Aljazeera Balkans / Privatna arhiva
grafika 02 foto Privatna arhiva Aljazeera

Prema procenama MMF-a, Kina i SAD će ostati na vrhu do 2024. godine, dok bi Indonezija trebalo da pretekne Nemačku. Do 2030. očekuje se da Indija preuzme drugo mesto od SAD-a. Do tada se očekuje i da Kina bude najveća ekonomija sveta i po nominalnom BDP-u, i to mesto preuzme od SAD, prenosi Aljazeera Balkans.

Pročitajte još

Najveći BDP u regiji (61,25 miliona dolara) ima Hrvatska, ali i najmanji predviđeni rast (2,6 odsto). Procenjuje se da bi Kosovo, koje ima najmanji BDP po stanovniku u regiji, trebalo imati najveći ekonomski rast u 2019.