CroModa u Torontu, najuzbudljivijem kanadskom gradu (Vol. 2)

Piše: Srečko Zajec, Zagreb
Objavljeno 15.10.2019.

0

Toronto. Foto: Srečko Zajec, CroModa

Toronto. Foto: Srečko Zajec, CroModa

Drugi dio osvrta na bogati glazbeni i kulturni život velikog Toronta u sklopu čega smo pogledali finalnu turneju velikih rock legendi KISS te najuzbudljiviju ljetnu turneju sjevernoameričkog kontinenta - Knotfest

Ako slučajno niste čitali prvi dio sage koja opisuje kulturološke okruženje, a prije svega noćni puls najzanimljivijeg kanadskog grada, pozivamo vas da svakako izdvojite pet minuta i saznate zbog čega je upravo Toronto jedan od najzanimljivijih gradova Sjeverne Amerike i zašto leži uz bok jednom New Yorku. 

Svakodnevni noćni život Toronta uistinu jest neusporediv s bilo čim domaćim, ali baš kao i kod nas, kulminacija uvijek nastupa za vrijeme vikenda, a u tom smislu se posebice izdvaja propulzivan centar, odnosno downtown omeđen s King i Queen Street. Ranije spomenuta liberalnost je posebice vidljiva u tom kvadrantu jer raznolikih klubova koji propagiraju najrazličitiju moguću glazbu, modu, fetiše te seksualne manjine u Torontu nikako ne manjka.

Pogled na kaandski New York

Pogled na kaandski New York

Zanimljivosti se ne ogledaju samo u velikim koncertnim spektaklima, već i kroz bezbroj najrazličnijih mogućih partija i manjih klupskih nastupa, no 'ko za vraga, baš za vrijeme autorove posjete ovom gradu velikih nastupa ne da nije manjkalo već su se odvijali gotovo svakodnevno. U prijevodu, ako živite u Torontu i imate imalo heterogeniji ukus, vaš razum će voditi velike borbe s vašom lisnicom.

Foto: CroModa

Foto: CroModa

Jedan od najpotentnijih biznismena u glazbenoj industriji, a veliki Gene Simmons to svakako jest, sa svojim glavnim pobočnikom Paulom Stanleyem čini polovicu legendarne i možda najveće rock grupe svih vremena. Naravno, riječ je o KISS-u, a njihova aktualna turneja „End of the Road World Tour“ je u trećem dijelu nakon Amerike i Europe ponovno pokorila SAD, ali i Kanadu, konkretnije Scotiabank arenu u samom centru Toronta. Sa svojim predviđenim završetkom u 2021. trebala bi označiti kraj ere jednog benda čiji članovi i dan danas s bilancom od 70 godina na leđima praše uvjerljivije no masa drugih izvođača, neovisno o glazbenom žanru.

Kiss u Torontu. Foto: CroModa

Kiss u Torontu. Foto: CroModa

Beskompromisna glazbena mašina koja iza sebe u zraku uvijek ostavlja miris dolarskih novčanica tako je izdominirala jednu od najprometnijih arena u svijetu i očitala lekciju gotovo svima koji nešto znače u glazbenoj industriji. Gledati takav bend, s takvim ishodom i u takvoj kapitalističkoj kanadskoj meci na kraju je zapravo dobilo i simbolično značenje -Scotiabank je po tržišnoj kapitalizaciji treća kanadska banka pa u tim razmjerima KISS zapravo nije mogao poželjeti savršenije okruženje.

Kiss u objektivu CroMode

Kiss u objektivu CroMode

S druge strane, svega tri dana kasnije, slijedio je povratak na staro mjesto zločina već opisanog ranije - Budweiser Stage. To nikako ne čudi uzevši u obzir prethodno spomenutu razvijenost lokalne ekonomije, visinu platežne moći te šaroliku glazbenu ponudu koja se nudi prosječnom konzumentu. Samo kad bi krenuli nabrajati imena glazbenika koja su potekla sa šireg područja Toronta (ovako na prvu na pamet mi padaju deadmau5, Justin Bieber, Drake, The Weeknd, Nelly Furtado, Three Days Grace, itd.) stvari bi jako brzo sjele na svoje mjesto.

Slipknot. Foto: CroModa

Slipknot. Foto: CroModa

Kako god, Budweiser Stage je ponovno izbio na tapetu jer je ugostio možda i ponajveću ovoljetnu karavanu sjevernoameričkog kontinenta - Knotfest - koja je na jednom mjestu okupila imena poput Slipknota, Volbeata, Gojire i Behemotha. Sami nazivi bendova govore da se radi o dijametralno suprotnom glazbenom izričaju od primjerice ranije spominjanog indie prvaka Becka, ali usprkos tome malo tko može opovrgnuti da se radi o samoj kremi glazbenog showbiza, prije svega zbog lika i djela Coreya Taylora, poznatijeg kao i frontmena Slipknota.

Gojira u našem objektivu

Gojira u našem objektivu

Kad bi reputaciju dotičnog sveli na razinu hrvatske estrade nesumnjivo je da bi dobili karakter koji bi vjerojatno izdominirao sve što je ikad hodalo po zagrebačkoj špici - no šalu na stranu, Slipknot vjerojatno nikad nije bio veći i ubojitiji nego što je to slučaj danas. Vidjeti takav žestoki paket na jednom mjestu (uz istaknute uloge Gojire koja zvuči precizno poput švicarskog sata, a za kojom nimalo ne zaostaje i poljski Behemotha), u Europi je vrlo rijetko, ali kapitalizam nas uči da za doživjeti sve draži showbiza svakako valja posjetiti Sjevernu Ameriku. Tako je bilo i sada pa je ovaj paket ostavio još bolji utisak od KISS-a i opravdao ulogu ovoljetnog glazbenog favorita.

Bilo kako bilo, Toronto svojom bogatom kulturnom ponudom zaista nikoga ne može ostaviti ravnodušnim. Ako vas možda toliko ne privlače betonske džungle poput New Yorka i sličnih velikih sjevernoameričkih gradova možda je baš Toronto pravi odabir. S poprilično izraženim europskim štihom, ali uz nezaobilaznu američku srž, čini idealnu kombinaciju mirnijeg života i uzbudljivih provoda. Svakako preporučamo.


VIŠE O TEMAMATorontoSlipknotKanadaKnotfest




Povezano