U svetu se baci 400 milijardi dolara hrane pre nego što uopšte stigne do rafova

Na globalnom nivou gotovo 400 milijardi dolara hrane baci se ili propadne pre nego što uopšte dođe do prodavnica, pokazuje straživanje Ujedinjenih naroda.

Svet

Izvor: Novac.hr

Utorak, 15.10.2019.

09:25

U svetu se baci 400 milijardi dolara hrane pre nego što uopšte stigne do rafova
FOTO: Epa, WU HONG

Oko 20,7 odsto hrane baci se na godišnjem nivou u Središnjoj i Južnoj Aziji, dok u Severnoj Americi i Evropi na otpadu završi 15,7 odsto hrane. S druge pak strane najmanje hrane baci se na području Istočne i Jugoistočne Azije, 7,8 posto te Australije i Novog Zelanda, 5,8 posto.

I dok veliki broj kompanija pokušava ovom problemu da stane na kraj modernizacijom skladišnih sistema, stručnjaci upozoravaju kako bi razvoj novih i modernih hladnjača uvelike ublažio ovu crnu statistiku. Osim toga, ističu kako bi i detaljniji podaci i češće kontrole distribucijskih kanala, takođe, doveli do smanjenja ove pojave.

"Bacanje hrane dodatni je pritisak na već ionako siromašne prirodne resurse. Ovi podaci pokazuju kako mi i dalje nepotrebno trošimo svoje resurse, zagađujemo vodu i atmosferu", pojasnio je Ću Dongju, generalni direktor Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda.

Kada se pogleda vrsta hrane, najveći deo, odnosno 25,3 odsto otpada na žitarice i mahunarke, sledi ih voće i povrće s 21,6 odsto dok se najmanje baca useva.

Potrošači takođe igraju veliku ulogu u ovoj vrsti otpada. Čak 37 odsto životinjskih proizvoda i petina ukupnog voća i povrća završi u smeću nakon kupovine. Naravno, bogate države, zbog ograničenog roka trajanja proizvoda i lošijeg planiranja kupovine, imaju više otpada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: