U akciju za glasove u Interpolu: Dačić poslao direktivu našim diplomatskim predstavništvima

D. M.

15. 10. 2019. u 07:26

Maksimalne napore kako bi se osujetili pokušaji Prištine da se dokopa članstva u ovoj organizaciji

У акцију за гласове у Интерполу: Дачић послао директиву нашим дипломатским представништвима

Dačić uputio telegram u DKP

NAŠE diplomate širom sveta u ponedeljak su dobile izričitu direktivu iz centrale u Beogradu da ulože maksimalne napore kako bi se osujetili pokušaji Prištine da se na Generalnoj skupštini Interpola, koja počinje u utorak, 15. oktobra u Čileu, dokopa članstva u ovoj organizaciji.

Šef diplomatije Ivica Dačić poslao je jasne instrukcije sa oznakom "vrlo hitno" svim ambasadama i diplomatsko-konzularnim predstavništvima Srbije u inostranstvu. U otvorenom telegramu, u koji su "Novosti" imale uvid, naglašava se da su sprečavanje daljih priznavanja nezavisnosti "Republike Kosovo" i povlačenje postojećih, kao i onemogućavanje prijema Prištine u međunarodne organizacije - pitanja od najvišeg nacionalnog interesa i trenutno glavni spoljnopolitički prioritet na kojem je angažovano čitavo srpsko rukovodstvo:

- U svetlu predstojećeg zasedanja GS Interpola u Santjagu, trenutno je apsolutni prioritet nastavak intenzivnog angažovanja DK mreže kod svih članica. U slučaju da GS bude odlučivala o zahtevu Kosova, važan nam je glas svake države. Pojačani angažman neophodan je kod država čiji stavovi nisu čvrsti po pitanju podrške našoj poziciji - navodi se u Dačićevom pismu.

Ministar spoljnih poslova tražio je od naših diplomata da narednih dana, bez obzira na povod i teme razgovora, ponovo izlože našu argumentaciju o neprihvatljivosti članstva Kosova u Interpolu. On je upozorio da je samo uz maksimalan angažman cele DKP mreže moguće obezbediti povoljan ishod glasanja u Čileu i ponoviti prošlogodišnji uspeh iz Dubaija, što je od izuzetne važnosti za dalje jačanje pozicije Srbije.

Dačić, inače, već danima ima intenzivnu telefonsku komunikaciju sa šefovima diplomatija mnogobrojnih zemalja, a to će nastaviti i za vreme trajanja GS Interpola od 15. do 18. oktobra.

U Santjagu, naša delegacija, koju predvodi ministar Nebojša Stefanović, takođe vodi intenzivne razgovore da bi se objasnile pozicije Srbije.

CRNADAK: BIH PROTIV PRIJEMA

MINISTAR spoljnih poslova BiH Igor Crnadak izjavio je u ponedeljak da ova država neće podržati članstvo Kosova u Interpolu:

- Imamo principijelan stav koji ovaj Savet ministara drži već četiri i po godine, a to je da podržavamo članstvo Kosova u onim asocijacijama i organizacijama koje se nalaze na usaglašenom spisku Beograda i Prištine iz briselskih razgovora.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Baltazar

15.10.2019. 14:17

Daće Bog da ih prime u Interpol, a posle nek se pohapse svi ratni kriminalci, bili Srbi ili ne.