U čast glumačkih legendi: Zvezdana staza na Slaviji (FOTO)

S. VIDAČKOVIĆ

15. 10. 2019. u 00:19

Na istom mestu je Trg ljubavi posvećen Mileni Dravić i Draganu Nikoliću

У част глумачких легенди: Звездана стаза на Славији (ФОТО)

Foto I. Marinković

U ČAST glumačkih legendi jugoslovenske i srpske kinematografije, beogradski trg Slavija, po uzoru na Holivud, ima svoju zvezdanu stazu. Petnaest slavnih imena, među kojima su Bata Živojinović, Danilo Bata Stojković, Ružica Sokić, Dragan Nikolić, Milena Dravić, Sonja Savić, Bora Todorović, Mira Stupica "sijaju" na jednom od centralnih prestoničkih platoa.

Jedan od naših najstarijih glumaca Vlasta Velisavljević je i "obišao" svoju zvezdu.

- Dirnut sam ovim divnim gestom i obeležjem koje sam dobio baš u kraju u kojem sam odrastao. Rođen sam u Beogradskoj ulici, a ceo vek sam proveo u obližnjem Jugoslovenskom dramskom pozorištu - rekao je slavni Vlasta i prisetio se uspomena lepih vremena koje je proveo sa kolegama glumcima koji više nisu među nama.

Ova manifestacija održana je u okviru "Dana evropske baštine", a sumrak na Slaviji ulepšale su vanvremenske pesme "Devojko mala", "Igrajmo poslednji tango", "Beograde", "A ti se nećeš vratiti", koje je izvodila glumica Vanja Milačić. Čule su se i melodije iz domaćih filmova "Grlom u jagode", "Maratonci trče počasni krug"...

Osim staze sa imenima velikana, posetioci će moći da vide vremeplov u vidu putujućeg autobusa na kojem se nalaze fotografije naših umetnika, a posebnu atrakciju predstavlja zid replika, na koju će ljubitelji domaćih filmova upisati omiljene rečenice.

Na drugom delu platoa nalazi se Trg ljubavi, posvećen glumačkom i ljubavnom paru - Mileni Dravić i Draganu Nikoliću. Okruženi metalnim srcima, zagrljeni, skoro u prirodnoj veličini čekaju zaljubljene sugrađane i goste Beograda da na ljubičastu konstrukciju okače ključ ili katanac kao simbol večne ljubavi.



FILMSKI POZDRAV

TURISTI će sa nove prestoničke atrakcije moći da ponesu još jednu uspomenu. Pored velikog ćiriličkog natpisa koji formira ime glavnog grada, postavljena je zlatna filmska zvezda, na kojoj piše "Pozdrav iz Beograda".








Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)