15. oktobar  2019. 00.05  | Izvor: Tanjug, Politika

Van Rompej: EU veruje u evropsku sudbinu Srbije

BEOGRAD -

Evropska unija je najveći donator Srbije i nikada ne bi uložila toliku energiju i sredstva bez čvrste vere u njenu evropsku sudbinu, izjavio je za "Politku" počasni član Evropskog saveta Herman van Rompej.

Bivši predsednik Saveta EU i premijer Belgije, koji će danas s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu učestvovati na panelu "EU i Srbija: zajednička sudbina?", ističe da je za njega očigledna činjenica da Belgija, EU i Srbija dele zajedničku sudbinu, što je i razlog zašto EU ostaje odlučno posvećena podsticanju Srbije na evropskom putu.

zastava, srbija, evropska, unija, eu, 660x330

"To je pitanje elementarne geografije, zajedničke istorije i kulture, i EU to stalno iznova potvrđuje. Balkan pripada Evropskoj uniji i ima mnogo toga da joj ponudi", kaže Van Rompej.

On naglašava da se politika EU u sferi proširenja ne ogleda samo u rečima, već i u iznosu od 200 miliona evra godišnje u finansijskoj i materijalnoj pomoći koju pruža u brojnim oblastima, kako bi Srbiji pomogla da se približi evropskoj porodici i podstakla njen razvojni potencijal.

Podseća da su odobreni grantovi za razne inicijative i projekte u domenu saobraćaja, vladavine prava, energije, životne sredine, i to nezavisno od zajmova koje Evropska investiciona banka daje za infrastrukturne projekte i podršku malim i srednjim preduzećima u Srbiji.

"Ipak, da bi se evropska sudbina Srbije ostvarila, obe strane moraju da ostanu potpuno privržene tom procesu i njegovom cilju. Pridruživanje EU podrazumeva posvećenost procesu, ono iziskuje odgovorno, čvrsto, hrabro i uvek usredsređeno ponašanje rukovodstva, koje treba da inspiriše i pokrene celo društvo", rekao je Van Rompej.

"Politika" podseća da je Herman van Rompej prepoznatljivo ime u evropskoj politici.

Osim niza uticajnih funkcija koje je obavljao u rodnoj Belgiji, bio je prvi predsednik Evropskog saveta, od 2009. do 20014. godine, a danas je počasni predsednik tog tela.