Previše poraza na startu 1Foto: STARSPORT

Činilo se da su košarkaši Crvene zvezde protiv Fenerbahčea pronašli model igre po kome bi trebalo da ostvare ovosezonske ambicije.

Iako je Fenerovih 56 poena predstavljalo nedovoljno realnu perspektivu kvaliteta Zvezdine odbrane, stekao se utisak da je prikazano u drugom kolu Evrolige dostignut standard sasvim dovoljan za potrebe i izazove u ABA ligi. Ipak, poraz od Budućnosti u drugoj rundi regionalnog takmičenja (81:89) pokazao je koliko je malo potrebno da se od ekstaze dođe do stanja velike zabrinutosti; računajući i eliminaciju u četvrtfinalu Superkupa, crveno-beli su na pet zvaničnih utakmica doživeli čak tri poraza zbog čega im je ovosezonski, jedan od najlošijih početaka takmičarske godine u poslednjih pet sezona.

Da su stvari u timu bolje posložene, crveno-beli su mogli, možda i morali da imaju perfektan start. Ni Primorska u Superkupu, kao ni PAO i Budućnost nisu prikazanim oduševili; naprotiv samo su demistifikovali kvalitet većine onih koji su letos stigli na Mali Kalemegdan, odnosno na njemu ostali. Osim Džejmsa Gista, čije igračke performanse uopšte nisu bile sporne; naprotiv opšte su poznate širom Starog kontinenta, i možda Stratosa Perperoglua (nije igrao protiv Budućnosti) svi ostali inostrani igrači nisu u stanju da spoje dve „krštene utakmice“.

Težak na kritici i još teži u ophođenju prema medijima, trener Milan Tomić odlučan je u nameri da do maksimuma eksploatiše letošnja pojačanja na kojima je insistirao, bez obzira na njihove trenutne igračke sposobnosti. Derik Braun i Čarls Dženkins pokazali su malo toga u oba pravca; Lorenco Braun samo u obrisima koliko bi mogao da bude koristan kada bi bio konstantan. Isto se može reći za starosedeoca Mohameda Fajea, dok su Majkl Odžo i pogotovo Bili Beron najveća razočarenja.

U trenutnoj konstelaciji najviše trpe Ognjen Dobrić i pogotovo Dejan Davidovac kome je nakon poraza u Atini smanjena minutaža, samim tim i uloga u kojoj više nema mesta za prevođenje lopte, iniciranje tranzicije, prolazaka od koša do koša. Tomiću je nekako najlakše da bes iskali na domaćim igračima, kojima je i ovako retko koju akciju posvetio, zaboravljajući da kod navijača upravo njihovi poene vrede duplo.

Najlošije u pet godina

U ABA ligi, počevši od sezone 2015/16, košarkašima Crvene zvezde u hali „Aleksandar Nikolić“, u ulozi domaćina, do nedeljnog susreta sa ekipom Budućnosti, nijedan rival nije ubacio 89 poena. Računajući regularni deo prvenstva, jedino je Igokea u 10. kolu takmičarske 2015/16 dobacila do 87, u trijumfu rezultatom 81:87.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari