Stigle vakcine protiv gripa u novosadske ambulante

19:10:00 14.10.2019, Komentara: 0

NOVI SAD - U Dom zdravlja “Novi Sad” stiglo je 8.000 doza vakcina protiv gripa i od sutra će biti dostupne građanima.

Stigle vakcine protiv gripa u novosadske ambulante

U celom svetu, osnovna strategija borbe protiv gripa podrazumeva upotrebu tritipne, inaktivisane ’’SPLIT’’ vakcine. Za svaku sezonu gripa, Svetska zdravstvena organizacija, preporučuje sastav vakcine, koji je jedinstven za ceo svet i zavisi od aktuelnih sojeva virusa.

Sezonska trovalentna vakcina preporučuje se svim osobama starijim od šest meseci s hroničnim poremećajem kardiovaskularnog i plućnog sistema uključujući i astmu, s metaboličkim poremećajima, a naročito dijabetesom, potom s oboljenjima bubrega i jetre, krvnim bolestima, malignim oboljenjima, kao i s imunodeficijencijom uključujući i HIV.

Vakcina se preporučuje i svim osobama starijim od 65 godina života, kao i svim licima smeštenim u gerontološkim centrima i ustanovama socijalne zaštite, uključujući i zaposlene u zdravstvenim ustanovama i javnim službama.

Kako navode u Domu zdravlja, primena kod trudnica se razmatra od drugog trimestra trudnoće, uz konsultaciju s izabranim ginekologom, dok se onima koje su u povećanom riziku od pratećih komplikacija usled gripa preporučuje vakcinacija bez obzira na stadijum trudnoće, uz konsultaciju s izabranim ginekologom.

Ove godine je prvi put obezbeđena i četvorovalentna vakcina protiv gripa, koja obuhvata dva tipa A virusa i dva tipa B virusa.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
Vlažnost: 87%
Pritisak: 1001.2 mb
Vetar: 2 m/s, W
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?