Dostupni linkovi

Vladajuće partije Kine i Srbije: Jača saradnja dve zemlje


Vladajuće partije Kine i Srbije: Dve države u sve boljim odnosima
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:52 0:00

Vladajuće partije Kine i Srbije: Dve države u sve boljim odnosima

Srpska napredna stranka i Komunistička partija Kine sve bolje sarađuju, a kvalitet odnosa dve partije utiče i na bilateralnu saradnju Srbije i Kine, poručio je Jang Šijado, sekretar Sekretarijata Centralnog komiteta Komunističke partije Kine drugog dana posete Beogradu. Ovaj visoki funkcioner vladajuće kineske komunističke partije u Srbiji boravi na poziv Srpske napredne stranke.

Predsednik Srbije i lider Srpske napredne stranke, Aleksandar Vučić u susretu sa Šijadom rekao je da se “Srbija raduje svakom uspehu Kine i da je zahvalna na pomoći”.

“Zahvalni smo predsedniku Si Đipingu na tome što je doveo jednu od najznačajnijih investicija direktno i što je ohrabrio kineske investiture da dolaze u Srbiju. Mi, za razliku, možda, od nekih drugih naroda nećemo zaboraviti šta je sve učinio za našu zemlju”, rekao je Vučić.

Ispred Srpske napredne stranke domaćin kineskom gostu bio je potpredsednik Glavnog odbora SNS, Marko Đurić, inače direktor Kancelarije za Kosovo.

“Srpska napredna stranka snažno podržava politiku jedne Kine i protivi se bilo kakvom mešanju u unutrašnje stvari te zemlje. Ujedno SNS je zahvalna na iskrenoj i principijalnoj podršci Kine teritorijalnom integritetu Srbije”, rekao je Đurić.

Jang Šijado zahvalio se Srpskoj naprednoj stranci na podršci i poručio da se u Beogradu oseća kao kod kuće.

"U aprilu ove godine, tokom održavanja drugog foruma međunarodne saradnje u okviru 'Pojas i put' predsednik Kine Si Điping se sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem kada su postigli važan koncenzus o produbljivanju važnih međupartijskih i međudržavnih odnosa", istakao je Šijado.

On je dodao da se ove godine obeležava 70 godina od osnivanja Narodne Republike Kine i istovremeno 70 godina od kako je Komunistička partija Kine na vlasti, i zaključio da je ove godine postignut novi razvoj i napredak u međupartijskim i međudržavnim odnosima između Kine i Srbije.

Sve veći izazovi 'kineskog zmaja'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:53 0:00

Šijado se u ponedeljak sastao i sa premijerkom Srbije Anom Brnabić koja je čestitala gostu 70. godišnjicu od osnivanja Narodne Republike Kine i istakla da se “divi rezultatima te države”.

“Samo u 2018. godini više od 13 miliona kineskih građana uspelo da prevaziđe granicu siromaštva. Srbija i Kina imaju tradicionalno čvrst partnerski odnos i posebno smo ponosni na inicijativu ‘Pojas i put’, u okviru koje imamo najveći broj realizovanih i ugovorenih projekata“, rekla je premijerka Ana Brnabić koja je prošle nedelje zvanično postala član vladajuće Srpskoj naprednoj stranci.

Ovo nije prvi put da vladajuće partije dve države sarađuju. Sličan susret imali su u aprilu u Kini kada je delegacija SNS bila gost Komunističke partije Kine.

XS
SM
MD
LG