Suspendovan fudbal u Kataloniji zbog kazni političkim liderima 1Foto: Pixabay/StockSnap

Fudbalski savez Katalonije suspendovao je danas sve utakmice u regionu, nakon što je devetoro katalonskih političkih lidera dobilo zatvorske kazne.

Kako su preneli španski mediji, Savez je naveo da je suspenzija izraz solidarnosti sa političkim liderima i njihovim porodicama i da pokriva sve fudbalske i futsal mečeve. Suspenzija ne uključuje prvu ligu – Primeru i reprezentaciju Španije.

Španski Vrhovni sud danas je osudio devet od 12 Katalonaca na kazne od devet do 13 godina zatvora zbog uloge koju su imali u pokušaju odvajanja Katalonije od Španije 2017. godine.

Oni su osuđeni zbog učešća u pobuni i zloupotrebe javnih sredstava. Kazne su niže od onih koje je zahtevalo tužilaštvo.

Ranije danas oglasila se i Barselona, koja je navela da zatvor nije rešenje i da sukob mora da se reši političkim dijalogom.

Fudbalski klub Barselona zalaže se za nezavisnost Katalonije, a na njenim utakmicama na stadionu Kamp Nou uvek se mogu videti katalonske zastave.

Fudbalski savez Engleske prošlog marta je kaznio trenera Mančester sitija Pepa Gvardiolu, koji je svojevremeno radio u Barseloni, pošto je nosio žutu vrpcu na reveru, simbol podrške nezavisnosti Katalonije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari