SLS odbacila navode Srpske liste da je učestovala u izbornoj krađi 1Foto: Beta/AP/Darko Vojinović

Samostalna liberalna stranka (SLS) odbacila je danas navode Srpske liste da je SLS učestvovala u izbornoj prevari.

Kako su naveli, Srpska lista je u svom saopštenju „u negativnom kontrekstu, sa nizom uvreda i neistina spomenula poredsednika SLS-a Slobodana Petrovića i on je optužen za prevaru u Centru za brojanje glasova putem pošte“.

Ta stranka je istakla da Srpska lista treba više da se bavi argumentima, a manje političkim pokličima.

Kako je u saopštenju navedeno, Slobodan Petrović 14 godina zastupa Srbe sa Kosova u stranci iz koje je proisteklo više od 50 odsto trenutnih političkih lidera Srpske liste, i nema potrebu da dokazuje tvrdnje „koliko zna o tome koliko Srba ima na Kosovu“.

„Nama je jako žao što je Srpska lista svoju preuranjeno proglašenu ‘pobedu nad pobedom’, ako se tako naziva prisila i tortura koju su poslednjih mesec dana sprovodili nad sopstvenim narodom, prinuđena ovim trikovima da umanjuje ili da svoj neuspeh i brzopletost opravdava na taj način“, navodi se u saopštenju SLS-a, koje je prenela RTK2.

Oni su naveli da SLS nema nijednog posmatrača u Centru za brojanje glasova, te ističu da je manipulacija glasovima tamo nemoguća.

U saopštenju se dodaje da je činjenica da su glasovi koji je trebalo da budu poslati putem pošte, kako je predviđeno Zakonom o izborima, dopremljeni na drugačiji nacin, a SLS nije ta koja je u tome učestvovala.

U saopštenju SLS je ocenila da je „činjenica da su na dan izbora jedini“ manipulisali izbornim procesom i bili privođeni od onih koji su zaduženi za nadgledanje i sprovođenje izbornog dana, članovi biračkih mesta imenovani od Srpske liste.

Kako su ocenili, Srpska lista je zloupotrebila član 15.5 Pravila o glasanju gde su radno sposobne i zdrave osobe proglašavali osobama sa ograničenim sposobnostima kako bi bile prinuđene da glasaju uz asistenciju članova Srpske liste radi kontrole glasanja.

„Posebno poniženje su doživeli zdravstveni radnici kao i radnici obrazovanih ustanova koji su takođe morali da glasaju uz asistenciju članova Srpske liste“, navodi se u saopštenju.

Takođe se ističe da je činjenica i to da je Srpska lista manipulisala izbornom voljom građana koristeći i zloupotrebljavajući javne resurse, vršeći pritisak i zastrašivanje na birače i pristalice SLS-a uručujući više desetina suspenzija i prekida radnih odnosa zaposlenima pri institucijama Srbije koje funkcionišu na teritoriji Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari