Pred slepima u Srbiji nisu samo fizičke barijere

Sutra će u svetu, ali i Srbiji, biti obeležen Međunarodni dan slepih i slabovidih. "Dan belog štapa" u Srbiji obeležava više od 12.000 slepih i slabovidih, koliko u našoj zemlji ima osoba koje ne vide ili imaju problema sa vidom. Predsednik Saveza slepih Milan Stošić kaže da u Srbiji postoje dobri zakoni koji treba da olakšaju život slepih, ali da se u praksi slabo primenjuju.

Savez slepih Srbije je jedna od najstarijih organizacija u Srbiji. Postoji od 1946. godine i širokim spektrom aktivnosti radi na unapređenju kvaliteta života slepih i slabovidih osoba.

Predsednik Saveza slepih Milan Stošić kaže da će njegova organizacija iskoristiti ovaj povod da skrene pažnju šire javnosti na populaciju slepih i slabovidih i probleme sa kojima se sreću.

"Centralnom manifestacijom u Novom Sadu obeležićemo ovaj događaj, a zatim ćemo u naredna tri dana, u Kragujevcu, takođe obeležiti Svetski dan slepih skupom svih predstavnika naših organizacija, ustanova, kao i predstavnika državnih institucija", objašnjava Stošić.

Biće predstavljen i prototip "pametne rukavica", izuma naučnika koji pomaže slepim osobama u orijentaciji.

Milan Stošić ističe da slepe osobe imaju probleme u komunikaciji, probleme sa fizičkim i drugim barijerama.

"Pokušavamo na razne načine da animiramo okruženje, javnost i institucije. Značajan doprinos u prevazilaženju problema imaju i sredstva informisanja", kaže Stošić.

Nema pomaka u praksi 

Naglašava da se poslednjih godina mnogo priča o osobama sa invaliditetom, ali da pravih pomaka u praksi nema.

"I dalje imamo predrasude kao jedan od najvećih problema, imamo problem sa zapošljavanjem obrazovanih slepih lica i probleme sa inkluzivnim obrazovanjem i nabavljanjem nastavnih učila i pomagala za slepe i slabovide", objašnjava predsednik Saveza slepih.

Kaže da Zakon o zapošljavanju osoba sa invaliditetom postoji već duže vreme, ali da je problem što ga poslodavci na različite načine izbegavaju, iako je dobar.

Stošić ističe da postoje oblici diskriminacije i u drugim oblastima života. Kaže da u Srbiji postoje kvalitetni zakoni, ali da se u praksi ne primenjuju.

"Nedostaju taktilne staze za samostalno kretanje slepih, nedostaje veći broj zvučnih semafora, a neke ustanove nisu prilagođene slepim osobama. Postoji čitav spektar problema koji treba rešiti", ističe predsednik Saveza slepih Milan Stošić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво