1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW

Šamar za Orbana – ključ je bilo jedinstvo opozicije

14. oktobar 2019.

Opozicioni savez u Mađarskoj dobio je lokalne izbore u Budimpešti i drugim velikim gradovima, iako stranka premijera Orbana ostaje ukupno najjača. Da li će savez opozicije potrajati do sledećih parlamentarnih izbora?

https://p.dw.com/p/3REXQ
Gergelj Karačonj
Gergelj KaračonjFoto: AFP/A. Kisbenedek

„Glavni grad se okrenuo protiv Orbana", naslovio je ugledni Frankfureter algemajne cajtung tekst o delimičnoj pobedi mađarske opozicije na lokalnim izborima.

„Premijerova stranka Fides je pretrpela neprijatne poraze u Budimpešti u drugim važnim gradovima. To počiva na skandalima i optužbama za korupciju, ali i na opozicionoj strategiji saradnje od levice do krajnje desnice", piše frankfurtski list.

Novi gradonačelnik Budimpešte biće levičar Gergelj Karačonj koji je govorio o „istorijskoj pobedi" i početku poduhvata u kojem će Mađari „povratiti slobodu".

Karačonj predvodi levo-liberalnu grupaciju „Dijalog", koja do sada nije imala velikog značaja u mađarskoj politici. Ovaj političar je izgradio dobar imidž kao predsednik jedne opštine u glavnom gradu. Karačonja je u izbornoj trci podržala široka koalicija stranaka, čak se i ekstremno desničarski Jobik odrekao svog kandidata.

Opozicioni kandidati su pobedili između ostalog u Miškolcu, Pečuju, Hodmezvašarhelju, a odbranili su vlast u Segedinu.

„Ipak, ne sme se prevideti da je Fides na lokalnim izborima u nedelju ostao najjača snaga u zemlji – uprkos nekim porazima u velikim gradovima koji su pitanje prestiža", piše Frankfurter algemajne. Orban je nakon glasanja saopštio da je Fides ostao vlast u 13 od 23 najveća grada, u svih 19 regiona kao i više od polovine opština u zemlji.

Viktor Orban
Viktor OrbanFoto: AFP/F. Isza

Portal nedeljnika Fokus piše da su „posle prljave kampanje Mađari udarili Orbanu snažan šamar". U tekstu se podseća da su kampanju odredili skandali, između ostalog objava snimaka koji prikazuju gradonačelnika Đera u eksplicitnim odnosima sa devojkama na jednoj jahti.

List Velt piše da je ključ uspeha opozicije bio zajednički nastup, ali da je pitanje „da li će njihova ljubav opstati do sledećih parlamentarnih izbora 2022. godine".

„Ako opstane, onda će se Orbanu zatresti tlo pod nogama: čitav njegov sistem zasniva se na principu 'centralne sile' – Fides u sredini, a levo i desno druge partije. Međutim sada se Mađarska pomera u pravcu bipolarnog sistema u kojem je Fides desno, a pored nje je levi, liberalni blok", zaključuje Velt.

priredio Nemanja Rujević