Čanak: Mađari glasali protiv populizma i pokazali da se vlast ne osvaja bojkotom 1Foto: Beta/Dragan Gojić

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak čestitao je danas građanima Mađarske na „pobedi demokratije nad autokratijom Viktora Orbana, jednog od najdestruktivnijih evropskih populista“ i ocenio da su i lokalni izbori u Mađarskoj pokazali da je mirna smena vlasti moguća samo na izborima, a ne bojkotom izbora.

„Glasajući za opoziciju, a protiv Orbana, građani su juče obezbedili pobedu u Budimpešti i u nekoliko većih gradova u Mađarskoj. Na taj način, mađarsko društvo je još jednom potvrdilo da želi da živi u slobodi i demokratiji. Izražavamo nadu da je Orbanov poraz početak sloma desničarskih, populističkih pokreta koji su pretili da Evropu povedu u nove opasne podele“, naveo je Čanak u saopštenju.

Dodao je da jučerašnji lokalni izbori u Mađarskoj podsećaju i na „veliku pobedu demokratske opozicije nad Miloševićevim zločinačkim režimom“, u zimu 1996/97. godine.

„Kao u Mađarskoj danas, tada je opozicija pobedila u nekoliko desetina većih gradova i opština u Srbiji, čime je Miloševićeva svevlast bila nepovratno okrnjena, a opozicija je na lokalu dobila resurse za presudnu bitku koja će se okončati odbranom izbornih rezultata i padom Slobodana Miloševića 5. oktobra 2000. godine“, naveo je Čanak.

Podsetio je da je veliku pobedu na lokalnim izborima 1996/97. godine izvojevala i LSV, kada je bila deo Koalicije Vojvodina.

„Veliku pobedu izvojevaćemo i na izborima na proleće sledeće godine u Srbiji, kao Vojvođanski front. A da bi se pobedilo – na izborima se mora učestvovati“, poručio je Čanak.

Dodao je da mu „tim pre“ nisu jasni motivi pojedinih koalicija, pokreta i stranaka da bojkotuju naredne izbore.

„Opoziciji u Mađarskoj je još teže nego opoziciji u Srbiji, ali su imali svest da se na izbore mora izaći, jer je to jedini način da se na miran način smeni vlast. I jer je to jedini način da se pokaže snaga, da se pokaže da stranke imaju infrastrukturu, da putuju po celoj zemlji i razgovaraju sa građanima i da su dovoljno snažne i sposobne da obezbede kontrolu izbornog procesa. I da su za demokratiju, a ne za nacionalizam, populizam i autokratiju. Ovi izbori su važna pouka kako se demokratski menja svaka vlast pa i u Srbiji, a ne bojkotašenjem uz čekanje ruskih tenkova“, poručio je Čanak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari