Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:24, 14. 10. 2019.

| Društvo

Pre 75 godina Niš oslobođen od fašista

Autor:J. V. Izvor:Južne vesti
Tri pesnice Bubanj
Niš oslobođen posle tri i po godine pod okupacijom fašista; Foto: J. K.

14. oktobar je značajan datum za istoriju Niša, jer je 1944. godine na taj dan grad konačno, posle tri i po godine, oslobođen od fašista u Drugom svetskom ratu. O događajima koji su obeležili oslobođenje Niša pisali su istoričari Nebojša Ozimić, Aleksandar Dinčić i Ivan Mitić u knjizi Niš 1944.

Niška operacija, navode autori, počela je 8. oktobra. Međutim, do 13. oktobra nije bilo većeg uspeha. Tada je teret borbe pao na trupe druge bugarske armije, koja se nalazila na istočnim prilazima gradu.

U samu ponoć 13. na 14. oktobar stigla je zapovest da se grad mora braniti još jedan dan i da se vojnici rasporede na ratne pozicije. Grupe nemačkih vojnika nalazile su se u Obrenovićevoj ulici, u rejonu Crvenog krsta i kod Ćele Kule.

Iz pravca Niške Banje, 14. oktobra u 9 sati, 6. bugarska pešadijska divizija krenula je u napad na celom frontu. Nakon što je bez otpora ušla u Brzi Brod i Suvi Do, kod Ćele Kule sačekali su ih Nemci i otpočeo je veliki okršaj.

Nemaci su krenuli da se povlače preko Južne Morave, ali to nije bio kraj borbi. U Obrenovićevoj ulici bila je postavljena druga linija nemačke odbrane, koja je Bugarima donela velike gubitke.

Bugarske i sovjetske snage spojile su se u centru Niša, kod tadašnjeg hotela Orijent, a sadašnjeg Ambasadora, a ubrzo su iz svojih skloništa počeli da izlaze i građani.

Inače, prilikom oslobađanja štabovi Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije nisu vršili koordinaciju, pišu Ozimić, Dinčić i Mitić, niti su imali međusobne veze prilikom borbi za grad. Ovo se može zaključiti iz kontradiktornih izveštaja NOVJ.

Podsetimo, niška vlast je u poslednjem trenutku odlučila da obeleži ovaj jubilej, pa će od 10 sati posetiti Spomenik oslobodiocima u centru Niša, piše na gradskom sajtu, dok je od 11:30 planiran obilazak Spomen parka Bubanj.

Od 20 sati biće održan besplatan koncert povodom Dana oslobođenja Niša u Drugom svetskom ratu.

Inače, fašisti su na Bubnju streljali destine hiljada ljudi, uglavnom dovođenih iz logora na Crvenom krstu, koji nosi naziv "12. februar" - po datumu kada se dogodio proboj.

Tri pesnice na ovom mestu simbol su prkosa i otpora okupatoru.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mile Travar

    11:56 // 14. 10. 2019.

    Još nije oslobođen, samo su se smenjivali fašisti sa raznih strana

  • Zlobnik

    09:28 // 14. 10. 2019.

    Inače , "besmrtni" partzanski komandant Koča Popvić je "oslobodio" Niš od Rusa i Bugara ... dan-dva , posle oslobodjenja !!!!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: