POSLE PISANJA KURIRA: Kralj Aleksandar Prvi treba da postane svetac
Foto: Profimedia

Podrška

POSLE PISANJA KURIRA: Kralj Aleksandar Prvi treba da postane svetac

Društvo -

Inicijativu srpskih intelektualaca da kralj ubijen u Marselju bude proglašen mučenikom svetiteljem podržao je POKS

Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) podržava inicijativu grupe srpskih intelektualaca, predvođenih akademikom Matijom Bećkovićem, upućenu Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC), da se kralj Aleksandar I Karađorđević proglasi mučenikom svetiteljem, a koju je u žižu javnosti nedavno vratio Kurir.

- Kralj Aleksandar je predvodio srpsku vojsku koja je oslobodila Kosovo i Metohiju, Rašku oblast, Makedoniju, Vojvodinu, Bosnu i Hercegovinu i srpsku Krajinu. Tragično je stradao kao prva žrtva fašizma u Evropi, žrtvujući svoj život za svoj narod i otadžbinu. Bio je i ktitor i pokrovitelj mnogih zdanja i crkava.

Zbog toga podržavamo predlog srpskih intelektualaca, među kojima je i akademik Matija Bećković, da SPC našeg kralja proglasi mučenikom svetiteljem - izjavio je potpredsednik POKS Vojislav Mihailović i podsetio da je iz sličnih razloga Ruska pravoslavna crkva proglasila carsku porodicu Nikolaja Drugog Romanova svetim mučenicima.

Posle 85 godina od atentata 9. oktobra 1934. godine u francuskoj luci Marselj na kralja Aleksandra Karađorđevića, u koga je smrtonosni hitac ispalio pripadnik VMRO Vlado Černozemski, ponovo je aktuelizovana inicijativa grupe srpskih intelektualaca da se nekadašnji vladar proglasi svecem, baš kao što se to desilo sa carskom porodicom Romanov u Rusiji.

Kurir je nedavno ponovo skrenuo pažnju na ovu inicijativu, koja je uglavnom bila nepoznata građanima, a koju je grupa srpskih intelektualaca uputila SPC još pre 10 godina, za vreme obeležavanje 75 godina od kraljeve smrti.

(Kurir.rs / J..P. / Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track