U SRBIJI 2.000 PARLAMENTARACA IZ CELOG SVETA: Borba za Kosovo na domaćem terenu
Foto: TANJUG - Tanja Valič

Domaćini

U SRBIJI 2.000 PARLAMENTARACA IZ CELOG SVETA: Borba za Kosovo na domaćem terenu

Politika -

Svečano Skupština Interparlamentarne unije otvorena juče u Beogradu. Šefica srpskog parlamenta Maja Gojković kaže da će se država potruditi da ovim gostima pokaže više od politike

Beograd će u naredna četiri dana biti domaćin 141. skupštine Interparlamentarne unije (IPU), velikog međunarodnog skupa koji će okupiti predsednike parlamenata iz čak 80 država.

Uz prisustvo državnog vrha Srbije, sinoć je u Sava centru priređena svečana dobrodošlica za više od 2.000 učesnika koji će ovom beogradskom okupljanju dati veliki politički i diplomatski značaj.

Zahvalnost za podršku

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković najavila je da će Beograd do četvrtka, 17. oktobra, ugostiti 80 predsednika i 60 potpredsednika parlamenata i naglasila da organizacija Interparlamentarne unije za Srbiju ima i turistički i privredni potencijal, s obzirom na činjenicu da će više od 2.000 ljudi iz čitavog sveta upoznati Beograd i Srbiju. Ona kaže i da će tokom mnogobrojnih susreta, sastanaka i panela posebna pažnja biti posvećena pitanju Kosova i Metohije.

- Mi ćemo se potruditi da pokažemo više od politike ovim gostima. Pre svega, izražavam zahvalnost onim državama koje ne priznaju samoproglašenu nezavisnost Kosova. S predstavnicima zemalja razgovaramo o aktuelnim događanjima, njihovoj podršci dijalogu kojem teži Beograd i posebnu pažnju posvećujemo pitanju eventualnog učlanjenja nezavisno proglašenog dela teritorije Srbije u međunarodne organizacije, poput Interpola - objasnila je predsednica srpskog parlamenta i napomenula da u Beogradu prvi put borave i predstavnici dalekih država koje nisu priznale Kosovo ili su povukle priznanje.

Brojne teme

Srbija je kao zemlja domaćin za temu zasedanja odabrala ulogu i mehanizme parlamenta u jačanju međunarodnog prava i doprinos regionalne saradnje, a poslanici će diskutovati i o rodnoj ravnopravnosti, osnaživanju mladih, odbrani ljudskih prava poslanika i ostvarivanju univerzalne zdravstvene zaštite.

Počast za Srbiju BEOGRAĐANIN REGIONALNI AMBASADOR UNICEFA

Interparlamentarna unija biće krunisana usvajanjem Beogradske deklaracije, a biće proglašen i novi regionalni ambasador Unicefa, koji će, kako je najavila Maja Gojković, biti poznata ličnost regiona i sveta, neko ko spaja svojom umetnošću region, a živi u Beogradu.

- Nadam se da ćemo svi uživati u njegovim budućim delima, ali i u toj privilegiji da će on biti novi regionalni ambasador Unicefa - rekla je ona.

ČINJENICE

TRADICIJA DUGA 130 GODINA

Interpalamentarna unija postoji 130 godina Najstarija je i najveća međunarodna parlamentarna asocijacija Srbija je 1891. godine postala jedna od prvih članica IPU Beograd je 1963. godine bio domaćin Skupštine IPU

(Kurir.rs / I. Kljajić / Foto:Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track