Kosovo: Predate koverte sa oko 5.000 glasova iz Srbije u CIK 1(arhivska fotografija) Foto: Đorđe Savić/EPA

Oko 5.000 glasova poštom za koje se sumnja da su izazvali zdrastvene tegobe kod službenika Centralne izborne komisije (CIK) preneli su iz Kosovske Mitrovice u Prištinu šef kancelarije za vezu Srbije na Kosovu Dejan Pavičević i njegov zamenik Predrag Nikolić, piše prištinski portal Indekonline.com.

Prema portalu na Kosovo je stiglo oko 5.000 glasova, dok je CIK prihvatio 3.782 glasa.

Portal je preneo izjave stručnjaka za bezbednost koji je objasnio da je Srbija koristila već oprobane „smrdljive tablete“ da „otruje službenike CIK-a“.

Pre nego što su prebačene u Prištinu koverte su jednu noć zadržane u Kosovskoj Mitrovici.

Prethodnih godina transport glasova glasača koji su se prijavili za glasanje putem pošte organizovao je OEBS, dok je glasove prikupljao Komesarijat za izbeglice Republike Srbije. Ove godine, kako je OEBS sam saopštio, nisu učestvovali u transportu glasova iz Srbije.

Povodom ovog slučaja devet zvaničnika CIK koji su se žalili na zdrastvene probleme nakon otvaranja koverti sa glasovima iz Srbije zadržano je na lečenju na Infektivnoj klinici KBCK.

Prethodno su prištinski mediji javili da se 26 zvaničnika CIK-a žalilo na zdravstvene probleme kao što su svrab i crvenilo oko očiju nakon otvaranja koverti pristiglih u petak iz Srbije.

Prištinska agencija Kosovapress prenela je izjavu posmatrača brojanja iz NVO Gremin Špetima Šujakua koji je bio pored zvaničnika CIK-a kada je počelo otvaranje koverti.

„Kada su ove koverte bile otvorene imale su vrlo težak miris. Neki zvaničnici CIK-a koji su otvarali koverte i imali fizički kontakt sa njima počeli su da reaguju, neki su imali crvenilo ruku, svrab i neke znakove oko očiju. Tada je glavni zvaničnik Besnik Bužala doneo odluku da obustavi proces na neodredjeno vreme, dok se sadržaj paketa ne proveri“, rekao je on.

Svi zvaničnici CIK-a su prebačeni prvo u Centar porodične medicine, a posle toga neki su prebačeni na Infektivnu kliniku i Urgentni centar KBC Kosova.

Prištinska televizija KTV prenosi da policijske snage ne dozvoljavaju nikome da pridje Infektivnoj klinici.

Portparol kosovske policije Daut Hodža rekao je za KTV da policija poseduje informacije o trovanju, ali je za detalje u ovoj fazi medijima preporučeno da se jave CIK-u i zdravstvenim ustanovama.

Direktor Nacionalnog instituta javnog zdravlja Naser Ramadani izjavio je da će biti potrebno najmanje dva dana da se utvrdi razlog pojavljivanja zdravstvenih tegoba kod zvaničnika CIK-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari