Rusi ovako moćni nisu bili od Aršavina i Pavljučenka - petardom do Eura! Het-trik Mekgina kao upozorenje Orlovima pred baraž mečeve (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | ned. 13.10.19. | 19:58

Škoti će u Ligi nacija imati drugu šansu

Belgija je bila bolja u Briselu, ostatak je bio lagana šetnja. Fudbalska reprezentacija Rusije se i peti put uzastopce plasirala na kontinentalu smotro pošto je sa rutinskih 5:0 vizirala mesto na Euru 2020. i pride poslala Škotsku da pokuša da do tamo dođe kroz baraž Lige nacija u kojoj će joj jedan od tri potencijalna rivala izvesno biti i izabranici Ljubiše Tumbakovića.

Otom-potom, da se vratimo prvo na Ruse, jesu redovni učesnici evropskih prvenstava, ali utisak je da ovako moćno nisu izgledali još od 2008. kada su predvođeni Andrejom Aršavinom i Romanom Pavljučenkom stigli čak do polufinala u kome ih je pregazila šampionska generacije Španije u nastajanju.

Izabrane vesti

Nije baš realno da Rusi već sada maštaju o samoj završnici Eura, tek treba da u revanšu sa Belgijom pokažu mogu li zaista protiv najboljih na Starom kontinentu, ali ova generacija realno odskače od  evropskog proseka. Dva puta su tukli Škotsku, dva puta Kazahstan, a evo dva puta i Kiprane, koji nisu izdržali ni 25 minuta.

I bod je bio dovoljan Rusima, ali Stanislav Čerčesov nije želeo ništa da prepusti slučaju, od prvog minuta je Zbornaja komanda vršila strahovit pritisak na Kiprane, a oni na to nisu bili spremni. Denis Čerišev je pride bio prilično raspoložen, načeo je domaćina i pride namestio dva druga gola za goste. Odličan je – već to postaje konstanta – bio i Artjom Dzjuba,  koji sa 31 godinom igra fudbal života. Nije više luda glava, sad je surovi egzekutor, fudbalski tenk sa prefinjenom tehnikom.

Istini za volju, Rusima je put do bodova olakšan već u 27. minutu kada je Kostas Laifis otvorenim stopalom krenuo u jedan start, isprva mu je naš Srđan Jovanović pokazao žuti karton, ali se ubrzo predomislio i dao mu i direktan crveni, sasvim opravdano, mogao je lako da polomi nogu Sergeju Petrovu. Nije uostalom taj detalj bio ključan, kad su Kiprani ostali sa desetoricom na terenu Rusi su već imali dva gola prednosti.

Rusi dakle sa Belgijancima idu na Euro, u novembru će u Sankt Peterburgu odlučivati o tome ko će se izboriti za privilegiju da kaže da je plasman izborio kao prvoplasirani iz grupe. S obzirom da je Belgija u prvom meču kao domaćin slavila sa 3:1, Rusima igra samo pobeda od 2:0 ili ona od tri gola razlike. Mada, kome je uopšte bitno da li si prvi ili drugi u kvalifikacijama?

Još manje je važno ko će biti treći. Sad su tu Kiprani, u sledećem kolu će tu poziciju braniti od Škotske, ali to ništa neće promeniti. Kiprani su svoje završili, Škoti će plasman na Evropsko prvenstvo pokušati da izbore kroz baraž Lige nacije. Kao prvoplasirani iz jedne od četiri grupe u Ligi C za rivale će izvesno imati Srbiju, kako sada stvari stoje i Norvešku (oni bi doduše možda mogli i direktno na Euro ako u sledećem kolu savladaju Rumune u gostima, a potom i Farska Ostrva kod kuće), dok će četvrti učesnik baraža, bar prema postojećem stanju, biti određen žrebom. Kandidati su Bugarska, Izrael, Mađarska i Rumunija, naravno, sve pod uslovom da Finska zadrži drugo mesto u Grupi J, ispred Jermenije i Bosne i Hercegovine.

Sve to nimalo ne dotiče Škote, oni su prvi sigurni učesnici baraža, večeras su se protiv San Marina samo raspucavali. Na kraju 6:0 uz het-trik Aston Vilinog Džona Mekgina. Obratićemo pažnju na njega, ali golovi protiv San Marina nikoga neće zaplašiti. Uostalom, da bi Srbija i došla do duela sa Škotskom potrebno je da i jedni i drugi prethodno dobiju prve mečeve baraža. Orlovi bi trebalo da ukrste koplja sa Norveškom, Škotska sa Finskom ili već jednom od one četiri ekipe koje će možda na žreb.

GRUPA I

Nedelja

Kazahstan - Belgija 0:2 (0:1)
/Batšuaji 21, Menije 53/

Kipar - Rusija 0:5 (0:2)
/Čerišev 9, Ozdojev 23, Dzjuba 79, Golovin 89, Čerišev 95/

Škotska - San Marino 6:0  (3:0)
/Mekgin 12, 27, 45, Šenkland 65, Findli 67, Armstrong 86/

(FOTO: Reuters)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara