Putin: Rusija može da ima ključnu ulogu na Bliskom istoku

D. D. S.

13. 10. 2019. u 17:12

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da Rusija može da odigra ključnu ulogu na Bliskom istoku pošto ima dobre odnose sa Iranom i arapskim zemljama

Путин: Русија може да има кључну улогу на Блиском истоку

Foto Tanjug / AP

Rusija može da odigra ključnu ulogu na Bliskom istoku, pošto ima dobre odnose sa Iranom i arapskim zemljama.

Ovo je izjavio ruski predsednik Vladimir Putin za arapske televizije uoči posete Rijadu. Istakao je da niko u Saudijskoj Arabiji ni Ujedinjenim Arapskim Emiratima ne želi konfrontaciju sa Iranom i dodao da Teheranu i Rijadu ne treba posredovanje u bilateralnim odnosima, ali da Rusija, koja održava prijateljske odnose sa svim zemljama Bliskog istoka, "sigurno može da pomogne da prenese neke poruke stranama kako bi bolje čule jedna drugu":

- Ali pošto lično poznajem lidere ovih zemalja, siguran sam da nemaju potrebe za nekim savetom ili posredovanjem. Kao veoma inteligentni ljudi, oni slušaju i analiziraju sve što čuju. Sa tog stanovišta, da, mogli bismo da imamo pozitivnu ulogu u tom procesu, do izvesne mere - rekao je Putin.

Istakao je i da će sarađivati sa Saudijskom Arabijom protiv "svakog pokušaja destabilizacije" tržišta nafte:

- Greše oni koji misle da će saradnja Rusije i naših arapskih prijatelja biti ugrožena zbog akcija kao što su zaplene tankera, ili napadi na naftna postrojenja. Radićemo sa Saudijskom Arabijom i drugim našim partnerima i prijateljima arapskog sveta kako bismo sveli na nulu svaki pokušaj destabilizacije tržišta - dodao je Putin.

Rusija je, inače, treći svetski proizvođač nafte i sarađuje sa Organizacijom zemalja izvoznica nafte (OPEK), a koju predvodi Saudijska Arabija:

- Naš cilj je stabilizacija situacije na svetskom tržištu goriva - rekao je Putin.

Istovremeno, Putin je nazvao je bliskoistočni mirovni plan predsednika SAD Donalda Trampa "prilično nejasnim" i pozvao na direktne pregovore između Izraela i Palestinske uprave u Moskvi. Putin je rekao da će podržati svaki plan koji će doneti mir, ali mora da razume sadržaj plana.

- Mi mislimo da je važno osigurati rešenje po modelu dveju država i osnovati državu Palestinu. Mi smo sugerisali da budemo domaćin direktnih pregovora u Moskvi između izraelskog premijera i vođe Palestinske uprave, ali sastanka nikada nije bilo, na nesreću - rekao je Putin.

Ruski predsednik je ocenio da su odnosi njegove zemlje i Izraela vrlo dobri i da veruje da su Izraelci takođe zainteresovani za dugoročno rešenje sukoba:

- Skoro 1,5 miliona Izraelaca dolazi iz bivšeg Sovjetskog Saveza. Izrael je maltene zemlja u kojoj se govori ruski. Ja brinem šta se dešava u Izraelu. Ipak mi imamo principijelan stav o izraelsko-palestinskom rešenju: potpuno smo posvećeni svim odlukama UN i verujemo da se moraju izvršiti - rekao je Putin.

AMERIKA ŠALjE VOJNIKE U RIJAD

Saudijska Arabija odobrila je da Amerika pošalje dodatne vojnike i opremu posle prošlomesečnih napada na saudijska naftna postojenja u kontekstu istorijskih odnosa i odlične saradnje dveju zemalja. SAD su ranije najavile da će u Saudijsku Arabiju poslati još 3.000 vojnika, kao i da je američki predsednik Donald Tramp rekao da su mu Saudijci preneli da će platiti za angažman američkih trupa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije