Ex -Yu

I Hrvati nezadovoljni zbog Nobela Handkeu

I Hrvati nezadovoljni zbog Nobela Handkeu
Foto: Tanjug/AP | I Hrvati nezadovoljni zbog Nobela Handkeu

ZAGREB - Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske u subotu naveče izrazilo je "začuđenost i nezadovoljstvo izborom ovogodišnjeg laureata ove ugledne nagrade" povodom dodjele Nobelove nagrade za književnost Peteru Handkeu.

"Ne ulazeći u pitanje Handkeova književnog opusa i kvalitete njegova literarna izričaja, Ministarstvo izražava zabrinutost zbog dodjele Nobelove nagrade osobi politički angažiranoj u davanju potpore velikosrpskoj politici Slobodana Miloševića 90-ih godina prošloga stoljeća", stoji u saoštenju Ministarstva.

"Ta politika dovela je do ratova na području bivše Jugoslavije, teških zločina na Kosovu i agresije na Republiku Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, u kojoj su izgubljeni mnogi životi, protjerano brojno stanovništvo te uvedena dugotrajna nstabilnost u ovome dijelu Europe. Zbog genocida i zločina protiv čovječnosti Milošević je odgovarao pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju i preminuo je tek nekoliko tjedana prije izricanja presude. Europsku i svjetsku javnost osupnula je i činjenica da je Peter Handke održao oproštajni govor na Miloševićevom pogrebu", ističe Ministarstvo i podsjeća da su "američki, britanski te međunarodni PEN, kao i brojni ugledni filozofi i pisci diljem svijeta, ocijenili neprihvatljivom ovu odluku Švedske kraljevske akademije jer je, kako su istakli, riječ o piscu koji je negirao istorijske istine te podupirao zagovarače "genocidne politike".

Dodjelom Nobelove nagrade Peteru Handkeu narušen je ugled i doveden u pitanje kredibilitet same nagrade, ocjenjuje MVEP u saoštenju.

Vijest da je austrijski pisac, Peter Handke, dobitnik ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost, podigla je veliku prašinu u javnosti prethodnih dana.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić najavio je da će uputiti protestnu notu Nobelovom komitetu zbog dodjele nagrade Handkeu.

Međutim, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je da od toga nema ništa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije